Glas Javnosti

Gibraltar: Zbog korone zabranjeno diranje majmuna

Vesti
Autor: Glas javnosti

Na Gibraltaru će dodirivanje makaki majmuna, omiljenih turistima, biti zabranjeno u toj britanskoj enklavi čije vlasti žele da sačuvaju te životinje od koronavirusa.

Vlada Gibraltara objavila je nacrt izmena postojećeg zakona o životinjama prema kojem će dodirivanje makaki majmuna i bilo kakvo drugo mešanje u njihovo prirodno ponašanje biti prekršaj.

"Mešanje u život i ponašanje makaki majmuna od ranije se smatralo da nije dobro za te životinje, jer mogu da budu izložene ljudskim bolestima", navela je vlada i podsetila da su majmuni ranije od ljudi dobijali hepatitis A.

Tamošnja vlada je dodala da su gotovo sigurni da majmuni nisu dobili korona virus, ali taj rizik treba svesti na minimum kako se ne bi razboleli i uginuli.

Do sada je bilo zabranjeno hraniti majmune uz pretnju kazne od 500 funti (555 evra). Makaki majmuni žive na vrhu stene sa pogledom na ceo Gibraltar.

Turisti do vrha stene mogu da idu žičarom. Vlada Gibraltara opisuje te životinje kao jedine majmune koje žive u divljini u Evropi i smatra da su te životinje došle u osmom veku za vreme prisustva muslimana na tom poluostrvu.

Gibraltar, koji ima više od 30.000 stanovnika, nije toliko pogođen korona virusom i ima 161 zaraženu osobu, za razliku od Španije u kojoj je od tog virusa preminulo više od 27.000.

Gibraltar je prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva na Pirinejskom poluostrvu, koja spaja Atlantski okean i Sredozemno more.

(Izvor: N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR