Glas Javnosti

PORAST TERORIZMA, NOVI VOJNI SUKOBI I GLAD: Medvedev upozorio na ZASTRAŠUJUĆE POSLEDICE zapadnih SANKCIJA Rusiji

Svet
Autor: Glas javnosti

Zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev istakao je da smatra da će zbog uvođenja zapadnih sankcija Rusiji doći do novih regionalnih vojnih sukoba tamo gde situacija nije rešena mirnim putem dugi niz godina.

Medvedev ocenjuje da će teroristi postati sve aktivniji, da će početi nove epidemije uzrokovane odbijanjem međunarodne saradnje u sanitarnoj i epidemiološkoj sferi ili direktnim upotrebom biološkog oružja.

On je na Telegramu napisao da će jedan broj globalnih lanaca snabdevanja robom propasti i da je moguća velika logistička kriza, uključujući propast stranih avio-kompanija kojima je zabranjeno letenje iznad teritorije Rusije.Prema mišljenju Medvedeva, energetska kriza će se pojačati u državama koje su uvele sankcije na ruske energente i time, kako je naveo, „pucale sebi u noge", a biće nastavljen i rast cena fosilnih goriva.

Dodao je da će sankcije dovesti do međunarodne krize hrane i da je moguća glad u pojedinim državama. U pojedinim državama moguća je i monetarna i finansijska kriza, povezana sa podrivanjem stabilnosti niza nacionalnih valuta i galopirajućom inflacijom, smatra Medvedev.Navodi da će doći do slabljenja aktivnosti međunarodnih institucija koje nisu mogle da dokažu svoju efikasnost u rešavanju situacije u Ukrajini i kao primer navodi Savet Evrope.

Prema rečima Medvedeva, doći će do formiranja novih međunarodnih saveza zemalja zasnovanih na pragmatičnim, a ne ideološkim anglosaksonskim kriterijumima. Kao rezultat toga, prema Medvedevu, biće stvorena nova bezbednosna arhitektura.Le Drijan: Sukob u Ukrajini će potrajati, posledice su dugorocne

Svetski lideri treba da se pripreme na to da će rat u Ukrajini potrajati i da razmotre njegove dugoročne posledice, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan.

"Sada moramo da se nosimo sa sukobom koji će potrajati, a samim tim i dugoročno da se bavimo posledicama ovog sukoba na međunarodnom nivou, a posebno u oblasti stabilnog snabdevanja hranom" - naveo je Le Drijan.Govoreći po dolasku u Nemačku na drugi dan samita G7, Le Drijan je napomenuo da lideri „sada moraju da se nose sa ratom u Ukrajini kao sa dugotrajnim sukobom koji će izazvati ozbiljne posledice širom sveta“.

Francuski ministar spoljnih poslova je dodao da se međunarodni razgovori moraju fokusirati na povećanje cena hrane pošto različite organizacije upozoravaju na globalnu prehrambenu krizu koja proističe iz rata u Ukrajini.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR