Glas Javnosti

PONOVO PANDEMIJA? Kina prijavila dva smrtna slučaja od kovida, Rojters svedočio pogrebnim kolonama

Svet
Autor: Glas javnosti

Kina je u ponedeljak prijavila prve smrtne slučajeve povezane s kovid-19 infekcijom u proteklih nekoliko nedelja, čime je izazvala sumnje da li zvanično brojanje obuhvata pune posledice bolesti koja se širi po gradovima pošto su vlasti ublažile restriktivne mere, prenosi Rojters.

Nacionalna zdravstvena komisija prijavila je dva smrtna slučaja povezana sa korona virusom, prve smrtne slučajeve od 3. decembra kada je Peking objavio da ukida mere koje su „držale virus“ pod kontrolom skoro tri godine, ali su i izazvale snažne proteste.

Novinari Rojtersa su u subotu bili svedoci pogrebnih kolona ispred krematorijuma određenih za kovid-19 u Pekingu i radnika, koji su u zaštitnim odelima, unosili mrtve u objekat, ali nisu mogli da utvrde da li su smrti posledica virusa, prenosi N1.


Zvanično, Kina ima 5.237 smrtnih slučajeva povezanih sa koronom tokom trajanja pandemije, uključujući i najnovija dva smrtna slučaja. To je mali deo njene populacije od 1,4 milijarde ljudi i veoma niska stopa prema globalnim standardima.

Zdravstveni stručnjaci su upozorili da Kina može platiti cenu za ukidanje strogih mera za zaštitu stanovništva, koje nema prirodni imunitet na kovid-19 i ima nisku stopu vakcinacije među starijim osobama.

Pojedini navode da bi broj umrlih u narednim mesecima mogao dostići 1,5 miliona.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR