Glas Javnosti

Bajden kreće u “pohod” na Afriku – šta će reći Kina?

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik SAD Džozef Bajden najavio je danas, na sastanku sa liderima Afričke kontinentalne zone slobodne trgovine, sporazum koji bi trebalo da ojača ekonomske veze između Amerike i afričkih država.

Obraćajući se liderima AfCFTA, na trodnevnom samitu u Vašingtonu, Bajden je rekao da će SAD u budućnosti biti uključenije u ekonomski rast Afrike, prenosi Rojters.

Američki predsednik je otkrio da će novi sporazum sa AfCFTA američkim kompanijama otvoriti vrata tržištu koje broji 1,3 milijarde ljudi i potencijalnoj trgovinskoj razmeni u vrednosti od 3,4 biliona dolara.

Kako je naveo, među kompanijama koje su sklopile trgovinske ugovore na samitu nalaze se i informatički giganti poput General elektriksa i Cisko sitemsa.

Američki predsednik je rekao i da će SAD podržati prijem Afričke unije u Grupu 20 velikih ekonomija, kao stalnu članicu.

Bajdenov sastanak sa liderima AfCFTA deo je nastojanja Vašingtona da ojača veze sa državama Afrike u trenutku kada Kina preuzima ekonomski primat na tom kontinentu.

Kineska trgovina sa afričkim zemljama oko četiri puta veća od one koje SAD ima sa njima, a Peking na svake tri godine više od dve decenije održava sastanke na visokom nivou sa afričkim liderima/ prenose vesti-online.com

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR