Glas Javnosti

PONOVO EVAKUACIJA: Obilne padavine izazvale poplave u Australiji

Svet
Autor: Glas javnosti

Obilne kiše pogodile su danas istočnu Australiju, a vlasti su izdale naredbu za evakuaciju hiljada stanovnika zbog poplava, po drugi put ovog meseca, i upozorile da će vremenske nepogode verovatno potrajati i u narednom danu.

Ponegde je palo oko 280 mm kiše u poslednja 24 sata, a sa porastom nivoa reka, stanovnicima grada Lismor na severu Novog Južnog Velsa, koji su bili najteže pogođeni rekordnim poplavama pre mesec dana, naređeno je da se evakuišu danas do poslepodneva, prenosi Rojters.


Meteorološka služba je upozorila na potencijalno opasne po život bujične poplave, duž severne obale Novog Južnog Velsa, na području većem od 500 km. U nekim regionima može doći do izolovanih padavina i do 300 mm tokom narednih šest sati, saopštila je meteorološka služba, piše Blic.

"Očekuje se da će mnoge zgrade, poplavljene pre mesec dana u nekim od najteže pogođenih regiona, ponovo biti ugrožene" - rekla je novinarima ministarka za vanredene situacije Novog Južnog Velsa Stefani Kuk.
Oko 3.300 pripadnika vojske ostaće u regionima pogođenim poplavama kako bi pomogli u evakuaciji stanovnika, saopštilo je australijsko Ministarstvo odbrane.


Broj mrtvih u poslednjim poplavama porastao je na dva, pošto je još jedan čovek pronađen mrtav u državi Kvinslend, nakon što se njegovo vozilo zaglavilo u bujičnim vodama.
Nekoliko gradova širom severnog Novog Južnog Velsa i jugoistočnog Kvinslenda i dalje se bori sa čišćenjem tona otpada nakon što su razorne poplave ranije u martu ubile najmanje 21 osobu i odnele stotine farmi, kuća i stoke.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR