Glas Javnosti

Poljaci imaju strog zakon o drogama, ali zato imaju i medicinski kanabis koji mnogi nabavljaju ovako ili onako

Svet
Autor: Glas javnosti

U Poljskoj je na snazi jedan od najstrožih zakona o posedovanju droge u Evropi, ali otkako je tzv. medicinski kanabis legalno dostupan, sve više zdravih pokušava da dođe do ove opojne droge.

Ako pitate Piotra kako kupuje svoj kanabis, on vas prvo uz smešak pita želite li da čujete zvaničnu ili nezvaničnu verziju. Nezvanična, tj. prava verzija dostupna je samo pod lažnim imenom. Piotr se zapravo ne zove tako. On je oprezan, jer: “Toliko sam dugo čekao da legalno pušim travu da to sada ne želim da ugrozim”, piše Deutsche Welle.

U Poljskoj je od 2000. na snazi ​​jedan od najstrožih zakona o narkoticima u Evropi. Svakoga ko poseduje marihuanu, osušeni cvet biljke konoplje, policija može da uhapsi, optuži i osudi. Činjenica da Piotr sada može dobiti svoju „travu” legalno je za njega vrlo pozitivan pomak.


Prijatelj mu je preporučio jednu od mnogih klinika specijalizovanih za korišćenje kanabisa kao leka. U prvom online formularu Piotr je opisao navodne zdravstvene probleme: glavobolje, bolove u leđima, migrene, poremećaje spavanja, stresan posao. “Da li je stvarno bolestan”, pitamo ga. “Ponekad me boli glava, ali mislim da nije hronična migrena”, kaže kroz smeh.

Nakon toga Piotr je razgovarao s lekarom preko video-veze. Tokom razgovora lekar mu je dao recept za kanabis i objasnio kako se droga uzima: s jednom vrstom isparivača i na odgovarajućoj temperaturi zagrevanja da se ne oslobode uzročnici raka, nego samo one supstance potrebne za poboljšanje zdravlja.

Piotr je strpljivo slušao savet lekara. Međutim, nakon što je u apoteci na recept kupio teglicu kanabisa od 10 grama, udobno se smestio i pušio kao i pre: ne za zdravlje nego za opuštanje. Kanabis iz apoteke “bolji je od onoga što sam prije kupovao”, kaže on zadovoljno.

Liberalno zakonodavstvo je politička slučajnost

Od 2017. godine u Poljskoj je dopuštena legalna distribucija i upotreba kanabisa u medicinske svrhe. Do 2021. lekari su već izdavali oko 3.000 recepata za marihuanu mesečno. Međutim: kojem broju ljudi je potreban kanabis iz medicinskih razloga, a koliko se pretvara da je bolesno da bi dobilo recept?


“Teško je reći”, kaže Andrzej Dolecki, predsednik Free Cannabis Association, jedne od najstarijih organizacija koje se zalažu za dekriminalizaciju i legalizaciju marihuane u Poljskoj.

“Propisi za lekoviti kanabis su vrlo liberalni, ali ne zato što su ih političari tako smislili, već zbog njihovog amaterizma”, kaže Dolecki.

U Nemačkoj ili Češkoj moraju brojni uslovi biti ispunjeni kako bi se dobio recept za kanabis. U Poljskoj nema ni kataloga bolesti, niti starosnih ograničenja, ograničenja količine propisanog kanabisa ili ograničenja vožnje nakon konzumacije.

“Kao rezultat toga, teoretski biste legalno mogli propisati pola tone kanabisa detetu koje boli zub”, kaže Dolecki.

Međutim, internet pretraga pokazuje da lekari uzimaju u obzir brojne činioce, kao što su prethodna mentalna oboljenja ili starost, pre nego što propišu pacijentima kanabis.

Konzumacija raširena

U istraživanju koje je 2020. godine naručila Nacionalna kancelarija za suzbijanje droga, 7,8 posto ispitanih Poljaka do 34 godine priznalo je da je koristilo kanabis u poslednjih 12 mjeseci. Taj bi broj mogao biti i veći, jer zbog ilegalnosti posedovanja kanabisa nisu svi spremni da priznaju da su ga i konzumirali.


Podaci poljske policije objavljeni 2018. pokazuju da se 89 posto sudskih slučajeva odnosi na posedovanje male količine droge. Dalja analiza podataka profesora Krzysztofa Krajewskog sa Univerziteta Jagiellon u Krakovu pokazuje da je 79 posto svih uhapšenih posedovalo manje od tri grama kanabisa. Od 2000. i uvođenja strogih zakona, kako kaže Dolecki, bilo je oko milion osuda za posedovanje droge.

Dakle, policija očigledno nije fokusirana na hapšenje dilera i razbijanje bandi, nego na hapšenje pojedinaca koji ilegalno kupuju kanabis za ličnu upotrebu. Ako budu osuđeni, susreću se s problemima pri pronalasku posla zbog upisa u policijski registar ili prilikom ulaska u pojedine zemlje.

Kanabis je u trendu

Godinama se odnos prema kanabisu, što se zakonodavstva tiče, u Poljskoj menjao. Proizvodi od industrijske konoplje, ulja, kreme, čajevi, sve su popularniji. Imaju minimalni nivo psihoaktivne supstance THC-a i visok sadržaj legalnog kanabidiola (CBD). Često su izloženi u apotekama u atraktivno dizajniranim kutijama, a teško je zamisliti i brojne ekološke sajmove bez proizvoda od konoplje.


Ali i posedovanje kanabisa za ličnu upotrebu takođe podržava većina stanovništva u Poljskoj. U dve velike nacionalne ankete 2020. godine oko 60 posto ispitanika podržalo je dekriminalizaciju.

Nemačka kao uzor

U poljskom parlamentu Sejmu je formirana radna grupa za legalizaciju kanabisa. Sastavila je već nacrt zakona koji predviđa slične promene kakve se trenutno predlažu i u Nemačkoj. Za sada, međutim, nema izgleda za njihovo uvođenje jer u radnoj grupi nema nijednog predstavnika vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS).

Ova situacija mogla bi se promeniti tek nakon opštih izbora 2024. godine. Za zagovornika legalizacije Andrzeja Doleckog iz udruženja Free Cannabis, najvažnije je da odgovorni u Poljskoj shvate da su zavisnost od kanabisa i prekomerna upotreba socijalno-zdravstveni, a ne kriminalni problem. Kao rešenje navodi primer Holandije gde se poreski prihod od prodaje kanabisa investira u prevenciju i obrazovanje.

BONUS VIDEO


@feelgoodfoodie Have you tried the viral milk toast? It’s basically French toast with no eggs or su

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR