Glas Javnosti

POKAZIVANJE VOJNOG SAVEZA: Prve zajedničke pomorske vežbe Južne Koreje i SAD u poslednjih pet godina

Svet
Autor: Glas javnosti

Južna Koreja i SAD počele su prve zajedničke pomorske vežbe u poslednjih pet godina, u blizini Korejskog poluostrva, a do njih dolazi dan posle severnokorejskog lansiranja balističke rakete kratkog dometa.

SAD su vojni saveznik Južne Koreje gde je stacionirano oko 28.500 američkih vojnika da štite zemlju od severnog suseda koji ima nuklearno oružje.

Južnokorejski konzervativni predsednik Jun Suk-jeol, koji je došao na vlast u maju, pokušava da ojača taj vojni savez posle neuspelih nastojanja prethodne južnokorejske vlade da se diplomatski približi Pjongjangu.


„Vežbe su pripremljene da pokažu snažnu volju saveza Južna Koreja-SAD da odgovore na severnokorejske provokacije“, saopštila je južnokorejska mornarica.

Tokom četverodnevnih vežbi biće angažovano više od 20 brodova među kojima i američki nosač aviona na nuklearni pogon USS Ronald Regan, kao i brojni borbeni avioni i helikopteri.

Vežba će se sastojati u simulaciji pomorske i borbe protiv podmornica, taktičkih manevara i drugih pomorskih operacija, navela je mornarica, prenosi N1.

Vežbe su počele dan pošto je Pjongjang izveo probu balističke rakete, samo poslednje u dugom nizu proba početih pre nekoliko meseci.


Severna Koreja, koja je pod medjunarodnim sankcijama zbog svojih programa naoružana, početkom septembra je usvojila novu doktrinu proglasivši da se nikad neće odreći nuklearnog oružja.

Vašington i Seul već duže vreme organizuju zajedničke vojne vežbe. Oni ističu da su vežbe potpuno defanzivnog karaktera ali Severna Koreja ih smatra generalnom probom „za buduću invaziju“ na njene teritorije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR