Glas Javnosti

KIM U OZBILJNOM PROBLEMU: Južna Koreja priprema strategiju 'LANAC UNIŠTENJA' koja vodi u DVA PRAVCA! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Južna Koreja koja je već više od 50 godina u neprijateljskim odnosima sa severnim susedom i vladom u Pjongjangu koju čvrstom rukom vodi Kim Džong Un, razvila je tokom godina specifičnu strategiju odbrane, koja bi za cilj imala preventivne mere i takozvani "Lanac uništenja" oružja uperenog protiv Seula.

"Lanac uništenja" Južne Koreje u suštini je strategija otkrivanja i prevencije. Doktrina se uveliko oslanja na vojno-političku obaveštajnu službu Južne Koreje, koja stalno nadgleda kako unutrašnju političku situaciju Severne Koreje, tako i vodi evidenciju o vojnim sredstvima Severne Koreje.

Ako bi procene obaveštajnih podataka pokazale da Sever priprema svoju  za napad na Južnu Koreju, Lanac uništenja bi ciljao na tu imovinu. Na primer, Seul bi posebno ciljao severnu Koreju artiljeriju dugog dometa (koja je među najbrojnijim na svetu), kao i njihove interkontinentalne i balističke rakete.

Iako bi pretnju ovim specifičnim severnokorejskim sredstvima bilo teško potpuno ukloniti, to bi bilo od najveće važnosti za odbranu Seula, prestonice Južne Koreje. Grad ima skoro deset miliona stanovnika, najveći grad na Korejskom poluostrvu. Smešten na samo pedeset kilometara, odnosno na tridesetak milja od Demilitarizovane zone koja razdvaja dve Koreje, posebno je ranjiv za napad sa severa.

Ovo je preventivna mera. Kao takva, Južna Koreja smatra da pozivanje na nju nije pokušaj promene režima, već operacija sa ograničenim taktičkim ciljevima. Ovo je jedna od krucijalnih razlika između dve strategije Južne Koreje.

Pored ciljanja pomenutih raketnih i artiljerijskih ciljeva, doktrina KMPR ima širi opseg koji se fokusira na promenu režima, usmeravajući se na severnokorejsko vođstvo. Shodno tome, smatra se da je odvraćajući efekat KMPR mnogo veći od Lanca likvidacije.

Da se ​​pozove KMPR, rezidencija Riongsong - predsednička palata Severne Koreje - bila bi očigledna meta, mada za severnokorejsko rukovodstvo sigurno postoje druga mesta prebivališta. Misija KMPR nije ograničena na severnokorejsko političko vođstvo, već bi ciljala i severno vojno rukovodstvo, za koje se smatra da je veći deo geografski centriran u glavnom gradu Severne Koreje, Pjongjangu.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap citirala je izvor upoznat sa KMPR-om da "svaki okrug Pjongjanga, posebno tamo gde je verovatno skriveno severnokorejsko rukovodstvo, biće u potpunosti uništene balističkim raketama i eksplozivnim granatama čim Sever pokaže bilo kakve znakove upotrebe nuklearnog oružja."

Cilj bi bio potpuno uništenje grada, objasnio je izvor.

"Drugim rečima, glavni grad severa biće sveden na pepeo i uklonjen sa mape.“, navodi se u izveštaju

Severna Koreja ima jednu od najvećih stajaćih armija na svetu, sa oko 1,2 miliona vojnika. Da se ​​pokrene masovna kazna i odmazda u Koreji, gotovo sigurno bi usledio prizemni rat epskih razmera, mada koliko bi efikasna severnokorejska borbena sila bila bez visokog rukovodstva ostaje otvorena za raspravu.

(Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR