Glas Javnosti

PERSONE NON GRATA! Nemačka proterala ruske diplomate

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemačka je proterala dvojicu diplomata nakon što je navodni operativac FSB proglašen krivim za ubistvo iz 2019. godine koje se dogodilo u centru Berlina.

Podsetimo, sud u Berlinu osudio je danas ruskog državljanina Vadima Krasikova na doživotni zatvor zbog ubistva Čečena Zelimkana Kangošvilija 2019. godine u parku u prestonici Nemačke.

Tužioci veruju da je Krasikov delovao po naređenju ruske agencije državne bezbednosti FSB. Oni su tokom suđenja opširno demonstrirali kako su ruske vlasti dogovorile pseudonim Vadim Solokov za Krasikova, kao i da je on putovao preko nekoliko evropskih granica pod tim identitetom u danima koji su prethodili ubistvu.

Njegova žrtva, etnički Čečen gruzijske nacionalnosti, ubijena je iz neposredne blizine usred bela dana 23. avgusta 2019. Krasikov je uhapšen kasnije tog dana.

Nakon presude u sredu, nova nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok rekla je da je njeno ministarstvo pozvalo ruskog ambasadora Sergeja Nečajeva.

„Rekli smo mu da će dva člana osoblja ambasade biti proglašena personama non grata“, rekla je Berbok.

Komentarišući presudu od srede, Moskva je saopštila da je reč o „političkoj” odluci u pozadini „opšteg antiruskog raspoloženja”.

„Ovu presudu smatramo pristrasnom, politički motivisanom odlukom koja ozbiljno pogoršava ionako teške rusko-nemačke odnose“, rekao je Nečajev.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR