Glas Javnosti

Pentagon poslao oružje, ali Ukrajina ne može da ga održava

Svet
Autor: Glas javnosti

SAD nemaju plan za održavanje, servisiranje ili popravku tenkova, oklopnih vozila i sistema protivvazdušne odbrane koje je Vašington poslao ukrajinskoj vojsci, priznao je generalni inspektor Pentagona Robert P. Storč, navodeći da je zbog takvog neuspelog planiranja u opasnosti i ukrajinska sposobnost za borbu.

Storč je, naime, u dva redigovana izveštaja objavljena u utorak otkrio da su SAD isporučile Ukrajini 186 borbenih vozila pešadije "bredli" i 189 "strajkera", 31 glavni borbeni tenk "abrams" i neodređeni broj sistema protivvazdušne odbrane "patriot". 

Ministarstvo odbrane, međutim, tvrde inspektori citirani u izveštajima Storča, "nije razvilo ili implementiralo plan" za održavanje poslatog naoružanja.

Svi sistemi naoružanja uzeti su iz sopstvenih zaliha američke vojske "bez ograničenja", pod predsedničkim ovlašćenjem za povlačenje sredstava, navodi se u izveštajima. 


"Ako se ova praksa nastavi, možda će Ministarstvo odbrane morati da izabere između spremnosti ukrajinskih jedinica ili spremnosti jedinica američke vojske", rekao je jedan zvaničnik inspektorima.

Američki vojno-industrijski kompleks se bori da zameni sisteme naoružanja poslate u Ukrajinu, zbog nedostatka delova i nedostatka proizvodnih linija ili obučenog osoblja. 

Održavanje je opisano u izveštajima kao "naknadna pažnja" za Pentagon, čiji je glavni fokus bio da naoruža Ukrajinu "što je pre moguće". 

Zvaničnik američke evropske komande rekao je inspektorima da "sadašnji model neće biti održiv ili efikasan na duži rok". 

"Ministarstvo odbrane je Ukrajini obezbedilo oklopna vozila i sisteme protivvazdušne odbrane bez plana da obezbedi i njihovu dugoročnu korisnost. Iako trenutno rade na razvoju takvog plana, nedostatak predviđanja u ovom pitanju je zabrinjavajući", zaključio je Storč.

Američka vojska je, naime, poslala "ograničenu podršku za rezervne delove, municiju i održavanje" i "nije koordinisala ili krojila te napore u sveobuhvatni plan održivosti", navodi se u Storčovim izveštajima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR