Glas Javnosti

Francuska optužila Rusiju za "agresivno ponašanje"

Svet
Autor: Glas javnosti

Ministar odbrane Francuske Sebastijan Lekornu optužio je Rusiju za „agresivno ponašanje“ prema francuskim Oružanim snagama.

„Sada vidimo agresivnije ponašanje, na primer, prema našim Oružanim snagama. Bilo je pokušaja da Rusi preuzmu kontrolu. Pre mesec dana ruski sistem PVO pretio je da obori francuske avione iznad Crnog mora dok smo bili u međunarodnoj zoni gde smo patrolirali. Takođe, pre nekoliko meseci ruski vojni brod je uplovio u zaliv Sene, do same granice teritorijalnih voda, kako bi zastrašio Francusku. Rusija ponovo zauzima posebno agresivan stav“, tvrdi Lekornu.

Takođe je ukazao na sve češće sajber napade iz Rusije, uključujući nedavni informacioni napad na jednu od vojnih kompanija koje isporučuju oružje Ukrajini.

Lekornu je poručio da će Francuska nastaviti da pomaže Ukrajini.

„Očigledno je da evropska bezbednost zahteva pobedu Ukrajine“, poručio je ministar.
Kako piše „Independent“, francuski ministar je, verovatno, imao u vidu rusku podmornicu „Krasnodar“ koja je primećena u blizini zapadne obale Francuske u oktobru prošle godine.
Kada je reč o avionima, Ministarstvo odbrane Rusije nije prijavljivalo slučajeve presretanja francuskih letelica.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu detaljno objasnio da Moskva ne namerava da napada zemlje NATO. Putin je dodao da su zapadne zemlje počele da shvataju da je strateški poraz Rusije u sukobu sa Ukrajinom nemoguć, te da treba da razmisle o svojim narednim koracima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR