Glas Javnosti

PARIZ, TERORIZAM I OLIMPIJADA: Rizici ceremonije otvaranja i kako ih umanjiti

Svet
Autor: Glas javnosti

Imamo kapacitete da obezbedimo taj događaj, obećala je francuska ministarka sporta.

Francuska ministarka sporta Ameli Udea-Kastera izjavila je danas da se ne razmatra premeštanje ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, planirane na Seni u Parizu sledećeg leta, uprkos riziku od terorističkih napada.

„Nemamo plan B, imamo plan A u kojem postoji nekoliko planova B“, rekla je ona za radio Frans enter.


Dva dana nakon što je napadač poznat po radikalnom islamizmu i psihijatrijskim poremećajima u Parizu nožem ubio nemačkog turistu, a čekićem povredio još dve osobe, ministarka sporta je podsetila da „teroristička pretnja, a posebno islamistička postoji“.

Međutim, „to nije novo i nije specifično za Francusku, niti je specifično za igre“, podvukla je ministarka, koja je dodala da se sve čini kako bi se to maksimalno smanjilo uz apsolutnu budnost.

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara trebalo bi da se održi na Seni, između dva poznata mosta u Parizu, a Udea-Kastera je istakla da ne postoji plan B.

„Postoji izvestan broj mogućnosti prilagođavanja“, pojasnila je ona.

Ona je posebno navela broj gledala tokom ove ceremonije, koji će biti određen na proleće, a koji se može menjati. Ova prilagođavanja će se takođe ticati „broja svečanosti koje će biti odobrene u okolini i u Parizu“ i „upravljanja bezbednosnim perimetrima“.

Upitana da li je premeštanje svečanosti deo planova, ministarka je rekla: „To nije hipoteza na kojoj radimo“.


Suočena sa zabrinutošću izazvanom napadom u subotu uveče, u blizini Ajfelove kule, Udea-Kastera je podsetila da će mere bezbednosti „biti značajno pojačane tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara“.

„Nema sumnje da će poseban bezbednosni izazov biti ceremonija otvaranja, ali to znamo od prvog dana“, rekla je ona.

„Imamo kapacitete da obezbedimo taj događaj“, obećala je francuska ministarka sporta.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR