Glas Javnosti

ПАРАНОЈА У САД НЕ ПРЕСТАЈЕ: Кина на више начина представља најширу, најкомпликованију, најдугорочнију контраобавештајну претњу с којом се суочавамо

Svet
Autor: Глас јавности / ТАНЈУГ / од 11.10.2018.

Кина води кампању без преседана да би утицала на америчко јавно мњење уочи конгресних избора у новембру, саопштили су безбедносни званичници. Како су навели, Кина представља највећу дугорочну контраобавештајну претњу по Сједињене Државе.

Секретарка за унутрашњу безбедност САД Кирстен Нилсен и директор ФБИ Кристофер Реј сведочили су у Сенату о тврдњи председника Доналда Трампа да се Кина меша у америчке изборе, преноси Ројтерс.

На питање да ли је Пекинг већа претња по земљу од Москве, Нилсен је одговорила да постоје две врсте претњи по безбедност америчких избора: хаковање или ремећење изборне инфраструктуре, која обухвата бирачке спискове и гласачке машине, и кампање за утицај на изборе.

Реј је био још оштрији у одговору да ли Кина представља већу претњу од Русије, чије су активности током председницких избора 2016. године предмет свеобухватне федералне истраге, којом се покушава утврдити и да ли је Москва сарађивала са Трамповом кампањом да утиче на гласање.

"Кина на више начина представља најширу, најкомпликованију, најдугорочнију контраобавештајну претњу с којом се суочавамо", упозорио је Реј, преноси Глас Америке.

Нагласио је да се Русија бори да остане релевантна после распада Совјетског Савеза и да је реч о "актуелној борби", а да Кина води борбу будућности.

Глас јавности / ТАНЈУГ / од 11.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR