Glas Javnosti

Papa Franja za deset godina vladanja, obišao 60 zemalja i proglasio 900 svetaca

Svet
Autor: Glas javnosti

Sledeće srede, 13. marta, navršava se 10 godina od kako je papa Franja izabran za poglavara Rimokatoličke crkve i na tom mestu nasledio Benedikta Šesnaestog koji se povukao sa funkcije.

Nekadašnji kardinal Horhe Mario Bergoljo iz Argentine izabran je za 266. papu, kao prvi iz Latinske Amerike, a za vreme svog pontifikata imenovao je 111 kardinala, koji su njegovi najbliži saradnici u Vatikanu i koji vode biskupije širom sveta.

Trenutno, 123 kardinala su mlađi od 80 godina i prema crkvenom zakonu imaju pravo da uđu u konklavu za izbor novog poglavara katoličke crkve nakon što papa Franja umre ili ode u penziju.

Papa je za ovih 10 godina posetio 60 država i prešao skoro 410.000 km, a takođe je imao više od 35 putovanja u Italiji, počevši od ostrva Lampeduza, prihvatnog mesta za migrante u Evropu, u julu 2013., što je bio njegov prvi odlazak van Rima.

Papa Franja je proglasio oko 900 novih svetaca, uključujući svoje prethodnike Jovana XXIII, Jovana Pavla II i Pavla IV, kao i Majku Terezu od Kalkute i salvadorskog nadbiskupa Oskara Romera, koji je ubijen 1980. godine.

Brojka je neprecizna zato što uključuje mučenike iz Otranta, stanovnike južnog italijanskog grada koje su ubili Turci 1480. godine nakon što su odbili da prime islam.


Papa Franja je u svojoj prvoj poslanici, „Evangelii Gaudium“, na 225 strana izložio kako bi trebalo reformisati Katoličku crkvu s ciljem da postane milosrdnija, bliža siromašnima i ugnjetavanima, i osudio svetski finansijski sistem zbog marginalizacije siromašnih.


Poslanica koja se u prevodu zove „Radost jevanđelja“, drugi je veliki papin dokument, ali prvi koji je on napisao, s obzirom da je encikliku „Svetlost vere“, objavljenu jula, gotovo u potpunosti napisao njegov prethodnik papa Benedikt Šesnaesti pre no što se povukao sa funkcije.

Glas javnosti/ Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR