Glas Javnosti

PAO DOGOVOR: Amerika i Rusija nastavljaju razgovor o smanjenju njuklearnog naoružanja

Svet
Autor: Glas javnosti

SAD i Rusija su se dogovorile da nastave sastanke pod okriljem sporazuma Novi START o smanjenju količine nuklearnog naoružanja, koji se ne održavaju još od pre nego što je počela ruska invazija na Ukrajinu, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da će bilateralna konsultativna komisija, mehanizam za sprovođenje sporazuma – poslednji sporazum dve najveće svetske nuklearne sile koji se tiče kontrole naoružanja – sastati „u skoroj budućnosti“.

Rusija je u avgustu prekinula saradnju sa inspekcijom koja je dio sporazuma, okrivljujući za to ograničenja putovanja koja su nametnuli Vašington i njegovi saveznici zbog invazije na Ukrajinu, ali je saopštila da je i dalje posvećena pridržavanju odredbi sporazuma.


Novi START, koji je na snazi od 2011, ograničava količinu strateških nuklearnih bojevih glava koje mogu da rasporede SAD i Rusija, raspoređivanje raketa na kopnu i podmornicama, kao i broj bombardera koji mogu da ih ponesu.

Komisija koja bi trebalo da se sastaje dva puta godišnje, a posljednji put se sastala u oktobru 2021. godine, neposredno pre nego što je Rusija počela da raspoređuje trupe blizu granice sa Ukrajinom.

Prajs je istakao da se Vašington nada „konstruktivnom sastanku“, ali nije precizirao njegov datum ni lokaciju.

„Ulazimo u ovo sa jasnim pogledima, realistični smo po pitanju toga šta dijalog između SAD i Rusije podrazumeva, i šta može da postigne“, rekao je Prajs na regularnom brifingu za medije.


„Fokusirani smo na smanjenje rizika u ovim razgovorima, ali smo bili vrlo konkretni u našim naporima da sposobnost naše dve zemlje za komunikaciju ne zamre“, dodao je Prajs.

Ruske dnevne novine Komersant su ranije u utorak navele da bi se razgovori mogli nastaviti na Bliskom istoku, jer Švajcarska, tradicionalna lokacija, više nije dovoljno neutralna za Moskvu, s obzirom da je nametnula sankcije Rusiji zbog Ukrajine.

RSE dodaje da je jedna osoba upoznata sa ovim pitanjima, pod uslovom anonimnosti, rekla da očekuje da će ovi sastanci biti održani u Kairu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR