Glas Javnosti

PAKISTAN: Više od 140.000 izbeglica proterano iz zemlje

Svet
Autor: Glas javnosti

Više od 140.000 imigranata bez dokumenata, od kojih su većina državljani Avganistana, vratilo se u svoju domovinu pod vlašću talibana, rekli su pakistanski zvaničnici u sredu, nekoliko sati pre roka za proterivanje onih koji žive u zemlji ilegalno.

Pakistan je rekao da će u četvrtak početi sa naporima da se sakupe i proteraju svi takvi pojedinci nakon što je u oktobru odredio rok za proterivanja svih imigranata bez dokumenata, uključujući stotine hiljada Avganistanaca.


Visoki zvaničnik u severozapadnoj provinciji Hajber Pahtunhva koja se graniči sa Avganistanom rekao je da je oko 104.000 avganistanskih državljana otišlo preko glavnog graničnog prelaza Torkam tokom poslednje dve nedelje.



„Neki od njih žive u Pakistanu više od 30 godina bez ikakvog dokaza o postojanju“, rekao je Nasir Kan, zamenik komesara za tu oblast.


Još neutvrđeni broj je takođe otišao preko graničnog prelaza Čaman u jugozapadnoj provinciji Beludžistan. Međutim, pakistansko ministarstvo unutrašnjih poslova je povećalo broj, rekavši da je oko 140.322 izbeglica proterano.



"Proces hapšenja stranaca... radi deportacije je počeo do 1. novembra", navodi se u saopštenju.


Od više od 4 miliona Avganistanaca koji žive u Pakistanu, vlada procenjuje da je 1,7 miliona bez dokumenata.


Mnogi su pobegli iz Avganistana tokom decenija unutrašnjih sukoba, ali od kad su talibani preuzeli vlast nakon povlačenja SAD 2021. došlo je do još jednog egzodusa. Ali Pakistan je zauzeo čvrst stav, rekavši da iza militantnih napada, krijumčarenja i drugih zločina u toj južnoazijskoj državi stoje avganistanski državljani.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR