Glas Javnosti

Pakistan otvara nove granične prelaze kako bi ubrzao progon izbeglica

Svet
Autor: Glas javnosti

Pakistan je u ponedeljak otvorio tri nova granična prelaza kako bi ubrzao repatrijaciju avganistanskih državljana bez dokumenata kojima je naređeno da napuste zemlju ili će morati da se suoče sa proterivanjem, rekli su zvaničnici.

Mnogi Avganistanci su odlučili da dobrovoljno napuste zemlju kako bi izbegli deportaciju pod pritiskom vlade. Taj potez Pakistana pogađa više od milion Avganistanaca, od kojih Islamabad kaže da su mnogi umešani u napade militanata i zločine, tvrdnju koju Kabul odbacuje.


Novi prelazi postavljeni su na avganistanskoj granici u jugozapadnoj provinciji Beludžistan, pored glavnog prelaza u okrugu Čaman, rekao je Jan Ačakzai, ministar informisanja u prelaznoj pokrajinskoj vladi.

Glavni prelaz je bio pretrpan avganistanskim izbeglicama koje su želele da se dobrovoljno vrate kući, rekao je on.


Više od 280.000 avganistanskih državljana napustilo je Pakistan od kada je nova politika objavljena početkom oktobra, prema podacima Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

Pakistan je do sada odbijao pozive Ujedinjenih nacija, grupa za ljudska prava i zapadnih ambasada da preispitaju svoj plan proterivanja ili da identifikuju i zaštite Avganistance koji su izbegli iz svoje zemlje.


Kabul je takođe zatražio od Islamabada da avganistanskim državljanima da dovoljno vremena da napuste Pakistan.


Progon je doveo odnose između suseda na novi nizak nivo, a Islamabad je ponovio svoju tvrdnju da islamistički militanti koriste avganistansko tlo za planiranje i izvođenje napada u Pakistanu. Kabul kaže da je bezbednost Pakistana domaći problem.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR