Glas Javnosti

Pad profita Šela za 30% u 2023. godini unatoč snažnom trgovanju LNG-om

Svet
Autor: Glas javnosti

Shell je pretrpeo pretaksacione gubitke od 5,5 milijardi dolara, uključujući 2,5 milijardi dolara zbog smanjenja vrednosti svog hemijskog poslovanja u Singapuru

Shell je zabeležio pad profita u 2023. godini, sa zaradom od 28 milijardi dolara, što je za 30% manje u odnosu na prethodnu godinu. Unatoč padu, kompanija je povećala dividendu za 4% i nastavila program otkupa sopstvenih akcija. Ovaj pad se pripisuje nižim cenama energije, manjim maržama za preradu hemikalija i sporijoj prodaji goriva usled slabije globalne ekonomske aktivnosti. Ipak, snažni rezultati trgovanja tečnim prirodnim gasom (LNG) u četvrtom kvartalu pomogli su da se nadoknadi slabiji rezultat u rafinerijama i trgovanju naftom, dok je hemijski sektor zabeležio gubitak od 500 miliona dolara.

Shell je pretrpeo pretaksacione gubitke od 5,5 milijardi dolara, uključujući 2,5 milijardi dolara zbog smanjenja vrednosti svog hemijskog poslovanja u Singapuru, 1,2 milijarde dolara zbog revizije operacija sa naftom i gasom u Nigeriji, Velikoj Britaniji i Severnoj Americi, te 873 miliona dolara uglavnom zbog revizije procena proizvodnje LNG-a u Australiji. Novi izvršni direktor Wael Sawan obećao je preusmeravanje strategije kompanije ka projektima s većim maržama, stabilnom proizvodnjom nafte i povećanom proizvodnjom prirodnog gasa.


Shell je takođe najavio kupovinu dodatnih 3,5 milijardi dolara svojih akcija u naredna tri meseca, slično kao u prethodnom periodu. Ukupna distribucija akcionarima u 2023. dostigla je oko 23 milijarde dolara, što predstavlja više od 40% njegovog novčanog toka iz operacija. Međutim, slobodan novčani tok kompanije, odnosno višak novca nakon investicija, pao je na 7 milijardi dolara u četvrtom kvartalu, što je najniže u 2023. godini i manje od polovine prošlogodišnjih 15,5 milijardi dolara.

Ovaj izveštaj o padu profita dolazi u trenutku kada se sektor fosilnih goriva suočava sa neizvesnom budućnošću, a investitori sve više fokusiraju na povraćaj investicija. Shell je prva velika energetska kompanija koja je objavila rezultate za 2023. godinu, dok se očekuju izveštaji Exxon Mobila i Chevorna, kao i BP-a i TotalEnergiesa u narednim nedeljama​.


Glas javnosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR