Glas Javnosti

OZBILJNO UPOZORENJE NAUČNIKA : ”Lednik sudnjeg dana” jedva da se drži za kontinent

Svet
Autor: Glas javnosti

Antarktičko ledeno telo nazvano "Lednik sudnjeg dana" moglo bi da se otopi daleko brže nego što se ranije očekivalo i tek se "noktima" drži za puno veću ledenu ploču, pokazalo je novo naučno istraživanje.

Otapanje lednika Thwaites, čija je površina otprilike jednaka veličini Floride, moglo bi da podigne nivo mora za do dva metra, upozoravaju naučnici. Upravo to, kao i činjenica da deluje kao tampon između mora koje se zagreva i mnogo veće ledene ploče Zapadnog Antarktika, daje mu zloslutni nadimak, piše Zimo.hr.

Međutim, nova studija koju je sproveo Univerzitet Južne Floride (USF), otkrilo je da se ledenjak Thwaites topio mnogo brže u prošlim vekovima nego što je primećeno poslednjih godina, što znači da bi se sličan ubrzani tempo povlačenja mogao pokrenuti i u budućnosti.


Naučnici su do podataka došli koristeći podvodne dronove za mapiranje morskog dna ispod lednika. Grebeni koje su mapirali su “poput otiska stopala” koji pokazuje gde je prethodno bilo podnožje lednika, navodi se u saopštenju za javnost prenosi Dnevnik.hr

To pokazuje da se u nekom trenutku u poslednjih 200 godina Thwaites smanjivao dvostruko brže nego što je primećeno poslednjih godina, navodi se.

Velike promene u malim vremenskim razmacima


Thwaites se danas stvarno drži „noktima“ i trebalo bi da očekujemo ​​velike promene u malim vremenskim razdobljima u budućnosti, čak i na godišnjem nivou, kad se lednik povuče iza plitkog grebena u svojem koritu, rekao je dr Robert Larter, morski geofizičar iz British Antarctic Surveyja, ujedno i autor studije.

Samo mali udarac Thwaitesu mogao bi dovesti do velikog odgovora, napominje Alaster Grejem, morski geofizičar USF-a koji je vodio studiju.

Thwaitesova brzina topljenja prethodno je mapirana pomoću satelitskih slika. Godine 2020. studija tih slika otkrila je da se Thwaites i njegov susedni lednik Pine Island raspadaju brže nego što se verovalo.

Thwaites je delomično zaštićen ledenim grebenom za koji su naučnici videli da brzo propada. U decembru prošle godine naučnici su predvideli da je ta polica na putu da se otopi u roku od pet godina.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR