Glas Javnosti

ZABRINJAVAJUĆE KLIMATSKE PROMENE : Izmereno najmanje leda na Antarktičkom moru

Svet
Autor: Glas javnosti

Tokom jula izmerena je najmanja količina leda na Antarktičkom moru od kada se vrše merenja, saopštila je služba EU za satelitski monitoring "Kopernik".

Merenjem je utvrđeno da led na Antarktičkom moru zahvata površinu od 1,53 miliona kilometara kvadratnih, što je manje za sedam odsto od proseka za jul u periodu od 1991. do 2020. godine.

Ovo je ujedno najmanja količina leda u julu od kada su satelitska posmatranja započeta pre 44 godine. Prethodno je oboren negativni rekord u junu, preneo je AFP.

„Kopernik“ navodi da količina leda opada u širem području, a da je od februara ispod proseka prenosi Srna

Prethodni mesec je bio najsuvlji jul širom severnog dela Evrope i u Velikoj Britaniji, a „Kopernik“ navodi da je na Antarktiku taj mesec, takođe, bio suvlji od proseka i da su na nekoliko lokacija oboreni rekordni po minimalnoj količini padavina.


- Ovi uslovi pogađaju lokalnu ekonomiju i olakšavaju širenje i intenziviranje požara u prirodi -  navodi se u saopštenju.

„Kopernik“ navodi da je jul bio neuobičajeno suv širom Severne Amerike, Južne Amerike, Centralne Azije i Australije.

„Možemo očekivati nastavak sve češćih i dužih perioda ekstremno visoke temperature, pošto globalna temperatura nastavlja da raste“, izjavila je „Kopernikov“ naučnik Freja Vamborg.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR