Glas Javnosti

OZBILJAN NAPREDAK : Bajontek i Fajzer planiraju testiranje univerzalne vakcine protiv koronavirusa

Svet
Autor: Glas javnosti

U slajdovima prezentacije postavljenim na sajtu Bajonteka, nemačka biotehnološka kompanija rekla je da je njen cilj da „obezbedi trajnu varijantu zaštite“.

Njihov eksperimentalni rad na vakcinama koji prevazilazi trenutni pristup uključuje vakcine za poboljšanje T-ćelija, dizajnirane da prvenstveno zaštite od teških bolesti ako virus postane opasniji, i pan-koronavirusne vakcine koje štite od šireg spektra virusa i njegovih mutacija, prenosi Reuters.

U slajdovima prezentacije postavljenim na sajtu Bajonteka, nemačka biotehnološka kompanija rekla je da je njen cilj da „obezbedi trajnu varijantu zaštite“.

Dva partnera, proizvođači najkorišćenih vakcina protiv kovida-19 u zapadnom svetu, trenutno razgovaraju sa regulatorima o poboljšanim verzijama svojih uspostavljenih vakcina kako bi se bolje zaštitili od varijante omikron i njenih podvrsta.


Uporna mutacija virusa u nove varijante koje lakše izbegavaju zaštitu vakcinom, kao i slabljenje imunske memorije kod ljudi, doveli su do hitne potrage kompanija, vlada i zdravstvenih tela za pouzdanijim sredstvima zaštite.

Kao deo nastojanja da dalje unapredi svoje poslovanje sa zaraznim bolestima, Bajontek je rekao da nezavisno radi na preciznim antibioticima koji ubijaju superbakterije koje su postale otporne na trenutno dostupne anti-infektive.

Bajontek, koji nije rekao kada bi ispitivanja mogla da počnu, oslanja se na tehnologiju "PhagoMed", koju je nabavila u oktobru prošle godine.


Bečki proizvođač antibiotika radio je na enzimima koje proizvode virusi koji ubijaju bakterije, a koji probijaju ćelijski zid bakterija.

Infekcije otporne na lekove su u porastu, a izazvane su prekomernom upotrebom antibiotika.

Istraživači javnog zdravlja navode da je ukupan broj ljudi koji godišnje umiru od infekcija otpornih na antibiotike u SAD i Evropskoj uniji je blizu 70.000.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR