Glas Javnosti

STIGLA MOĆNA VAKCINA I BESPLATNA JE: A najbolja je zaštita od polno prenosivih bolesti

Društvo
Autor: Glas javnosti

Besplatna vakcina protiv HPV virusa stigla je u Srbiju, a namenjena je devojčicama i dečacima, uzrasta od devet do 19 godina.

Humani papiloma virus je među najčešćim seksualno prenosivim bolestima kod nas, ali i u svetu. Najopasniji sojevi ovih virusa izazivaju rak grlića materice, koji se kasno otkriva, a samim tim i teško leči, pa posledice mogu biti fatalne


Prema rečima stručnjaka, zaštita ovom vakcinom je dugotrajna, traje najmanje 10 godina, pri čemu ne gubi na efikasnosti! Ginekolog prof. dr Snežana Rakić upozorava da se radi o veoma podmukloj, polno prenosivoj bolesti, za koju je najbolji lek prevencija!

- Prvi znaci da se javio ovaj virus jesu promene na grliću materice. Nažalost, ovde je najveći problem što nekada može biti potpuno bez simptoma i da se otkrije tek kada bude kasno. Postoje i neke "sporedne" tegobe poput upale jajnika i povišene temperature - objašnjava prof.dr Rakić i zato apeluje na sve devojke da redovno odlaze kod ginekologa:

- Redovne kontrole koje obuhvataju papa nikolau test, kolposkopski pregled i naravno HPV tipizaciju kojom se utvrđuje prisustvo virusa, su najbolja prevencija. Takođe, neizostavna zaštita su i vakcine koje su ovih dana dostupne i u Srbiji, a koje su veoma efikasne. Preporučuju se mlađim dečacima i devojčicama pre prvog seksualnog odnosa, a mogu ih primiti i stariji, ukoliko se otkrije ovo oboljenje. Naravno, nakon izlečenja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR