Glas Javnosti

OVO SU ZMAJEVI ZUBI ZA ZAUSTAVLJANJE UKRAJINSKIH TENKOVA: Rusija gradi mrežu kao u Drugom svetskom ratu! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruska vojska započela je izgradnju novih odbrambenih linija u oblastima Luganska i Hersona, otkrivaju najnoviji satelitski snimci. Pošto su borbe na frontu sve pozicione, izgradili su tzv i. zmajevi zubi koji tenkovima i oklopnim vozilima otežavaju prolaz i usporavaju ih. To je sistem protivtenkovskih prepreka u vidu betonskih piramida. Scene podsećaju na linije Mažinoa i Zigfrida, sistem utvrđenja koje su izgradile Francuska i Nemačka duž granice pre Drugog svetskog rata.

Satelitski snimci istočnih i južnih delova Ukrajine pokazuju da Rusija gradi novi odbrambeni sistem duž fronta sa tenkovskim barijerama, koje neki nazivaju zmajevim zubima. U pravcu mogućih prodora ka osvojenim gradovima, kopali su i složen i dubok sistem rovova, preko kojih tenkovi praktično ne mogu da pređu. Na nekim mestima je iskopano čak pet odbrambenih linija. Svrha rovova i prepreka u vidu betonskih piramida je da uspore napredovanje neprijatelja i namame ga da koristi uske prolaze, gde bi jedinice tada bile laka meta ruskog granatiranja.


Prema vojnim analitičarima, ove odbrambene strukture mogle bi Rusiji da daju više vremena za mobilizaciju i obuku novih trupa, uz značajno zaustavljanje svakog ukrajinskog napredovanja, piše NI Times.

Kako je u radio intervjuu rekao ruski ratni dopisnik Aleksandar Kots, Rusi su izgradnjom tzv i. zmajevi zubi su zauzeli novi pristup odbrani. Prilikom podizanja betonskih barijera i kopanja rovova, nisu vojnici uzimali lopate, već građevinari. „Zmajevi zubi su dugi kilometar, a postavljeni su u tri reda“, dalje je opisao gradnju na levoj obali Dnjepra za radio Komsomolskaja pravda.

Sve u svemu, to praktično nije ništa novo. Odbrambene linije ovog tipa poznate su još od pre Drugog svetskog rata. Francuzi su tridesetih godina prošlog veka izgradili čuvenu Mažinoovu liniju, koja je dobila ime po tadašnjem ministru odbrane. S druge strane, sličan sistem su izgradili Nemci. Zvala se Zigfridova linija. Mažinoova linija na kraju nije opravdala svoju reputaciju, pošto je Nemačka prešla preko neutralne Belgije i Holandije, matirajući francusku vojsku i britansku ekspedicionu jedinicu.

Pored nekoliko kilometara dubokih rovova i zmajevih zuba, ruske snage kopaju i grade podzemne bunkere i utvrđenja. Ali ceo sistem je koristan samo ako se u blizini nalaze i vojnici, upozoravaju stručnjaci. „Ako ih nema, to je korisno samo u slučaju usporavanja ukrajinske vojske tokom bekstva ruske“, ocenio je ekspert Filip Vasilevski. Vojno osoblje takođe mora biti dobro obučeno za efikasnu odbranu. „Dok na pozicijama ne bude motivisanih, obučenih i disciplinovanih vojnika, to su samo rupe u zemlji“, dodao je Vasilevski.

U rejonu Dombasa ukrajinski i ruski vojnici se već duže vreme bore za Bahmuta u rovovima. Tamo, Rusi mesecima vrše pritisak na ukrajinske odbrambene linije i granatiraju grad. U protekle dve nedelje, međutim, zauzeli su strateški važno područje južno od grada i ušli u njegova istočna predgrađa. Da bi se sprečio uspeh potencijalne ukrajinske kontraofanzive i ponavljanje priče u Harkovu i Hersonu, podignuta su nova utvrđenja u zaleđu Dobaša.

Prošlog meseca Rusi su se u južnom delu zemlje povukli na drugu obalu reke Dnjepar. Ali uprkos prirodnoj barijeri Hersonske oblasti, ruske snage su i tu postavile niz odbrambenih barijera. „To znači da ruske snage očekuju napredovanje Ukrajinaca“, napisala je istraživačka grupa Orki u analizi. Pored toga, rovovi u toj oblasti se grade da bi zaštitili vezu centralne Rusije sa Krimom.

Uprkos činjenici da poziciono ratovanje u toj oblasti nije novost, nedavni napredak Rusije u izgradnji ovih odbrambenih sistema nije zanemarljiv. Kako pokazuju satelitski snimci, Rusi već nekoliko meseci konsoliduju svoje pozicije novim rovovima i utvrđenjima.

Između ostalog, Rusi su pomenuti odbrambeni sistem izgradili u okolini grada Popasne. Tamo je trebalo da to urade za samo devet dana, piše i NIT. Ali iznenadnost nagomilavanja izazvala je sumnju među ruskim ratnim blogerima da Rusija ponovo donosi ishitrene odluke. „Izgradnja ovih struktura bila je neplanirana“, kritičan je bio i bivši ruski obaveštajac i komandant Donbasa Igor Strelkov. Kako je kasnije naglasio, ovim Rusija cilja na produženi rat, koji će za Rusku Federaciju biti samoubistvo. Strelkov je jedna od tri osobe koje je holandski sud proglasio krivim za ubistvo 298 putnika aviona br. MH17, koji je oboren iznad istočne Ukrajine 2014. godine tokom intenzivnih borbi između ukrajinskih i proruskih snaga.

Kako je istraživačka grupa Oriks takođe objavila na društvenim mrežama, zmajevi zubi su na nekim delovima fronta već oštećeni.New Maxar satellite pictures reveal that Russians are extensively building more fortifications throughout Kherson Oblast. #Ukraine #Kherson pic.twitter.com/UskzGeIw9P

Ali Ben Bari, saradnik na Međunarodnom institutu za strateške studije, kaže da rovovi i zmajevi zubi i dalje mogu biti korisni, ako ništa drugo, da se odvrati neprijateljski napad. „Glavna svrha ove odbrane je da se stekne prednost tako što se može boriti sa pripremljenih pozicija“, objasnio je on. Sovjeti su takav model odbrane već koristili tokom Drugog svetskog rata tokom čuvene Kurske bitke, gde su uspeli da zaustave poslednju veliku nemačku ofanzivu na Istočnom frontu.

Ali ako se novi ruski rovovi izgrade preblizu ukrajinskim snagama, mogu ih oštetiti artiljerijom, ističu stručnjaci. Takođe, britansko Ministarstvo odbrane pisalo je da su mnogi ruski vojnici verovatno izgubili živote zbog blizine fronta tokom izgradnje.

Glas javnosti/24ur

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR