Glas Javnosti

DRAMATIČNO! DA LI JE MOGUĆ PREOKRET U RATU U UKRAJINI? Amerika šalje Kijevu moćni PVO sistem "Patriot"! MOŽE DOĆI DO ESKALACIJE!

Svet
Autor: Glas javnosti/Kurir

Sjedinjene Države su u procesu finalizacije planova za slanje Ukrajini PVO sistema "Patriot", a konačna odluka mogla bi da bude doneta već ove nedelje! To je, kako prenosi CNN, potvrdilo više američkih zvaničnika. 

Obuka u Nemačkoj

Odluka o slanju do sada najmoćnijeg oružja Ukrajini može se očekivati najranije u četvrtak.

- Plan o slanju "Patriota" Ukrajini još čeka odobrenje ministra odbrane Lojda Ostina, a potom ide na potpis predsedniku Džozefu Bajdenu. Očekuje se da će obojica odobriti slanje - rekla su trojica američkih zvaničnika, prenosi CNN. Kad plan bude odobren, sistem "Patriot" trebalo bi da vrlo brzo bude poslat u Ukrajinu. Međutim, pre nego što dođe do, kako se u Kijevu nadaju, preokreta na bojnom polju ukrajinski vojnici moraće da prođu obuku za njegovo korišćenje. Ta obuka će se izvršiti u bazi američke vojske u Grafenveru u Nemačkoj, dodali su zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni.

Ubojito oružje

Odbrambeni sistem "Patriot" proizvodi američka kompanija "Rejdion tehnolodži korp." i smatra se jednim od najboljih odbrambenih sistema dalekometnim raketama od nadolazećih balističkih i krstarećih projektila. Radi se o sistemu koji bi mogao da sruši ruske rakete i avione daleko od meta koje Rusi pokušavaju da unište u Ukrajini.

Da bi se instalirao, potrebno je 90 vojnika, a samo tri su dovoljna za aktiviranje. U zavisnosti od opreme cena mu je do šest miliona dolara. Ima domet od 90 kilometara.



Zasad nije poznato koliko će lansera sistema "Patriot" biti poslato Ukrajini, ali sistem "Patriot" obično uključuje radar koji otkriva i prati mete, kompjuterski sistem, opremu za proizvodnju potrebne energije, kao i sistem za kontrolu i do osam lansera, pri čemu svaki od njih može da ispali četiri rakete. U Pentagonu ističu da se radi o dosad najnaprednijem dalekometnom odbrambenom raketnom sistemu koji će biti isporučen Kijevu. Sistem "Patriot" bi trebalo da pomogne i u obezbeđivanju vazdušnog prostora nad istočnim članicama NATO.

Ruske snage su intenzivirale raketne napade i napade pomoću dronova kako na vojne tako i na infrastrukturne ciljeve širom Ukrajine.

Ti napadi zbog kojih su bez struje i vode ostali milioni Ukrajinaca stavili su Bajdenovu administraciju pod dodatan pritisak da isporuči Ukrajini ovaj raketni sistem.

- Ono što se događa na terenu prisililo je Bajdenovu administraciju da donese odluku - rekao je izvor CNN.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji sada obavlja funkciju zamenika šefa saveta za bezbednost Rusije, upozorio je Vašington i NATO da ne šalju sistem "Patriot" Ukrajini:

- To je provokacija koja će dovesti do eskalacije - rekao je Medvedev.

Legitimna meta

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će sistem "Patriot" biti legitimna meta ruskih snaga ukoliko ga SAD isporuče Ukrajini.

Od početka ruske invazije 24. februara SAD su Ukrajini poslale direktnu vojnu pomoć u oružju i opremi vrednu 19,3 milijarde dolara, dok je najavljeno slanje pomoći vredne još nekoliko desetina milijardi dolara.

Ruske snage juče su izvršile seriju napada iz vazduha u oblastima Harkova, Donjecka i Zaporožja. Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, rekao je da je nad prestonicom oboreno 13 dronova, koje je Rusija navodno dobila od Irana.

General priznao

Tajne akcije britanskih komandosa

Britanski komandosi bili su angažovani na izvršenju nekoliko tajnih operacija u Ukrajini nekoliko meseci nakon početka sukoba. To je potvrdio general-potpukovnik Robert Magovan. Rusija je ranije u više navrata tvrdila da su trupe NATO aktivne u Ukrajini, što su odbacivali zapadni mediji.

- Pripadnici 45. grupe komandosa Kraljevskih marinaca su napustili Ukrajinu u januaru nakon evakuacije britanske ambasade iz Kijeva u Poljsku. Međutim, oko 300 pripadnika ove elitne jedinice je u aprilu vraćeno u Ukrajinu kako bi se u Kijevu osnovala britanska misija. Oni su vršili tajne operacije u vrlo osetljivom okruženju i s velikim rizikom - naveo je on, prenosi Tajms.

Volodimir Zelenski

Minirana površina veličine Urugvaja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je međunarodnu zajednicu da njegovoj zemlji pomogne u uklanjanju mina i drugih neeksplodiranih sredstava koji se nalaze na površini veličine Kambodže ili Urugvaja.

- Nema istinskog mira dok svako dete može poginuti od skrivene ruske protivpešadijske mine - upozorio je on.

Zelenski je upozorio da su Crno i Azovsko more prepuni plutajućih mina.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR