Glas Javnosti

OVAJ ČOVEK STOJI IZA UBISTVA RUSKOG NOVINARA: Federalna služba bezbednosti raskrinkala ukrajinskog agenta

Svet
Autor: Glas javnosti

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) saopštila je da je identifikovala još jednog saučesnika u ubistvu ratnog reportera Maksima Fomina (Vladlena Tatarskog) u Sankt Peterburgu.

FSB ističe da su teroristički napad na Tatarskog organizovale ukrajinske specijalne službe i njihovi agenti, uključujući i one iz ruske opozicije u inostranstvu.

„Utvrđeno je da je ubistvo Maksima Fomina zajedno sa Darjom Trepovom pripremio pripadnik ukrajinske diverzantsko-terorističke grupe, državljanin Ukrajine Jurij Denisov, rođen 1987. godine, koji je (Darji) putem servisa ‘ekspresne dostave’ preko posrednika u Moskvi predao eksplozivnu napravu, kamufliranu u gipsanoj bisti ratnog reportera“, navodi se u saopštenju FSB.

Kako se objašnjava, Trepova je izvršila teroristički napad nakon ponovljenih poziva rukovodilaca Fonda za borbu protiv korupcije (ekstremistička organizacija zabranjena u Rusiji).


U saopštenju se dodaje da je Denisov „po zadatku ukrajinskih specijalnih službi u februaru 2023. stigao iz Kijeva preko teritorije Letonije u moskovski region, gde je prikupljao informacije o načinu života i mestima koje posećuje Fomin“, zbog čega je nabavio automobil i iznajmio stan u blizini prebivališta novinara.

„Nakon izvršavanja terorističkog akta 3. aprila, Denisov je odleteo iz Rusije tranzitom preko Jermenije u Tursku“, navodi se u saopštenju FSB i dodaje da je započeta procedura da se za Denisovom izda međunarodna poternica.
Dana 2. aprila je u kafiću u Sankt Peterburgu eksplodirala eksplozivna naprava u kojoj je poginuo ratni reporter
Vladlen Tatarski (pravo ime Maksim Fomin).

Hospitalizovana je 31 osoba. Osmoro ljudi je u teškom stanju, još devet nastradalih je na ambulantnom lečenju. Za ubisto je osumnjičena i privedena Darja Trepova.

Istražni komitet Rusije kasnije je saopštio da je Darja Trepova optužena za teroristički napad u Sankt Peterburgu.

Glas javnosti/Sputnjik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR