Glas Javnosti

Otkrivena seksualna eksploatacija radnica na farmama čaja

Svet
Autor: Glas javnosti

U Keniji je otkrivena seksualna eksploatacija žena na plantažama čaja, koje snabdevaju neke od najpopularnijih brendova u Velikoj Britaniji, uključujući PG Tips, Lipton i Red Label, a tri menadžera su suspendovana, objavio je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Više od 70 žena na kenijskim plantažama čaja, koje su godinama u vlasništvu dve britanske kompanije, reklo je za Bi-Bi-Si da su ih seksualno zlostavljali njihovi nadzornici.

Kako se navodi, tajno snimanje pokazalo je kako lokalni šefovi, na plantažama u vlasništvu "Unilevera" i "Džejms Finlej & ko", vrše seksualni pritisak na prikrivenu reporterku.

Radnice na plantažama čaja rekle su da su zbog nedostatka radnih mesta popuštale pred seksualnim zahtevima svojih šefova jer bi se, u suprotnom, suočile sa nedostatkom prihoda.


Jedna žena kazala je za Bi-Bi-Si da je zaražena HIV-om, nakon što je bila prisiljena da ima seks sa svojim šefom.  Bi-Bi-Si-jeva tajna reporterka Kejt je, kao kandidat za posao, pozvana na razgovor u hotelsku sobu sa Džonom Čebočokom.

"Džejmsa Finleja & ko" koji je obavljao razgovore sa kandidatima pokušao je da je primora na seks, a slično se dogodilo i kada se prijavila za posao u "Unileveru".  

"Unilever" se suočio sa sličnim optužbama pre više od 10 godina i pokrenuo je pristup "nulte tolerancije" prema seksualnom uznemiravanju, kao i sistem izveštavanja kao i druge mere.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR