Glas Javnosti

OTKRIVENA ISTORIJSKA PREVARA: Predaja Krima Ukrajini obavljena na osnovu falsifikovanog dokumenta

Svet
Autor: Glas javnosti

Prilikom izdavanja ukaza o izdvajanja Krima iz sastava Ruske socijalističke federativne sovjetske republike (RSFSR) i njegove predaje Ukrajinskoj sovjetskoj socijalističkoj republici (USSR), Prezidijum Vrhovnog saveta SSSR se pozvao na nepostojeći dokument.

„Prezidijum Vrhovnog sovjeta SSSR u svojom ukazu odlučuje da odobri zajednički predlog prezidijuma Vrhovnih saveta RSFSR i USSR o predaji Krimske oblasti, s tim što takav dokument uopšte nije postojao“, rekao je Sergej Trofimov, predsednik specijalne radne grupe i šef zakonodavnog odbora krimskog parlamenta.

Tokom proučavanja arhivske građe, radna grupa, prema njegovim rečima, nije našla zajednički predslog prezidijuma vrhovnih saveta dve republike.

„Postojale su posebne rezolucije predsedništava republika, različite i po formi i po sadržaju, ali nisu usvajani nikakvi zajednički podnesci“, naglasio je narodni poslanik.

Prema njegovim rečima, Vrhovni savet SSSR nije doneo odluku o predaji Krima USSR, nije odobrio nove granice republika, već je jednostavno odobrio ukaz svog prezidijuma koji se poziva na nepostojeći akt i odluke donete van nadležnosti predsedništva vrhovnih saveta dveju republika, kršeći sve ustavne procedure.
Kako je primetio Trofimov, prilikom prelaska Krima u sastav Ukrajinske SSR, grubo je narušena pravna osnova tri ustava: SSSR, RSFSR i USSR. Osim toga, nisu ispoštovane administrativne i ekonomske procedure i nisu propisane garancije prava Krimljana.


Konkretno, objasnio je, da bi se poluostrvo prenelo po proceduri, prvo je bilo potrebno da se održi referendum u okviru RSFSR, ali to nije urađeno, niko nije pitao za mišljenje stanovništvo republike.

„Ustav RSFSR je imao odredbu koja je jasno govorila da se teritorija RSFSR ne može menjati bez saglasnosti same RSFSR. Istovremeno, čak ni najviši organi vlasti RSFSR nisu imali nikakva ovlašćenja da predaju teritorije i samostalno donose odluke o promeni granica RSFSR. Takve odredbe u ustavu nema“, naglasio je Trofimov.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Glas javnosti/Sputnjik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR