Glas Javnosti

ZELENSKI: Spreman da pregovara o rešenju za Krim

Svet
Autor: Glas javnosti

Zelenski je rekao da bi političko rešenje za Krim bilo bolje jer bi to značilo manje žrtava

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da bi bilo moguće pregovarati o rešenju za Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine, umesto uptrebe sile.

"Kada budemo na administrativnim granicama Krima, mislim da će biti moguće politički prisiliti Rusiju na demilitarizaciju na teritoriju poluostrva", rekao je Zelenski u jučerašnjem intervjuu koji je jutros prenelo nekoliko ukrajinskih medija.


Kijev se bori protiv sveobuhvatne invazije Rusije i više puta je objavio da namerava da vrati Krim, kao i sva okupirana područja od početka rata u februaru 2022. godine. Ukrajinski vojnici na jugu zemlje postupno napreduju prema obali Crnog mora, u nastojanjima da preseku rusku rutu snabdevanja.

Zelenski je rekao da bi političko rešenje za Krim bilo bolje jer bi to značilo manje žrtava. Ukrajinski predsednik je istakao da ne želi da prenese rat na rusku teritoriju. Napomenuo je da je cilj osloboditi teritorije Ukrajine.

Ruski propagandisti i pristalice rata upozoravali su više puta da bi Rusiju, ako bude poražena u ratu, mogle podeliti i okupirati strane sile. Ukrajina nije pokrenula nikakve velike ofanzive na ruske teritorie s ciljem trajne okupacije tih područja.

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR