Glas Javnosti

OTKRIVANJE DREVNE TAJNE : Arheolozi tvrde da su konačno dešifrovali tajanstveno pismo staro 4000 godina

Svet
Autor: Glas javnosti

Misteriozno drevno linearno elamitsko pismo korišćeno između 2300. i 1800. pre nove ere u južnom Iranu možda je konačno dešifrovano, iako su neki stručnjaci i dalje skeptični, prenosi Index

Pored toga, moguće je da artefakti korišćeni za dešifrovanje natpisa nisu nabavljeni na zakonit način.

Danas je sačuvano samo oko 40 poznatih primera linearnog elamitskog pisma, što ga čini teškim za potpuno dekodiranje. Međutim, stručnjaci u novoj istraživanju tvrde da su u tome uspeli.

Naime, drugi naučnici su ranije uspeli da dešifruju neke linearne elamske natpise, a autori novog istraživanja su se nadovezali na te prethodne radove upoređujući sistem pisanja u osam linearnih elamitskih natpisa sa tekstovima pisanim klinastim pismom.


Klinopis je već dešifrovan. Pošto datira otprilike iz istog vremenskog perioda, verovatno sadrži imena istih vladara i njihove titule, i koristi neke od istih termina da opiše vladare.

 - Stručnjaci navode da su ovim postupkom uspeli da otkriju značenje mnogih drugih simbola elamitskog alfabeta, ali da je oko 3,7 odsto elamitskih znakova i dalje ostalo nepoznato. Naime, ovo slovo ima više od 300 simbola koji predstavljaju različite zvukove, poput znaka u obliku polumeseca koji zvuči kao "pa" - piše Science Alert.


Tim je preveo kratak tekst koji kaže: "Puzur-Sušinak, kralj Avana. Voli ga božanstvo Insušinak". On dodaje da svakoga ko se pobuni protiv Puzur-Sušinaka treba uništiti. Naučnici u istraživanju navode da će u budućnosti biti objavljeno više prevoda kompletnih tekstova.

Arheolog Fransoa Deset sa Univerziteta u Teheranu i Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS) odbili su da komentarišu ove rezultate. Live Science se obratio nekolicini drugih stručnjaka koji nisu bili povezani sa istraživanjem za njihova razmišljanja. Većina je ili odbila komentar ili nije odgovorila na vreme za objavljivanje članka.

Međutim, asiriolog Džejkob Dal, sa Univerziteta u Oksfordu, izneo je svoje mišljenje i rekao da je sumnjičav prema nalazima. On proučava proto-elamitsko pismo i ne slaže se sa izjavom arheologa u studiji da su proto-elamitski i linearni elamit usko povezani.

Pored toga, on je zabrinut što je tim u svojoj analizi koristio natpise pronađene na arheološkom nalazištu Konar Sandal iz bronzanog doba u blizini Jirofta, grada u Iranu prenosi Telegraf


- Ovi natpisi imaju sumnjive karakteristike, možda su falsifikati. Iako artefakti iz Konar Sandala ne spadaju u grupu od osam novih natpisa koji su bili ključni za dešifrovanje, upitna je činjenica da su uopšte korišćeni - rekao je Dal.

Stručnjaci nisu baš sigurni odakle je došlo osam linearnih elamitskih natpisa. Sedam je u kolekciji Houšanga Mahbubijana, dok je osmi u kolekciji Martina Šojena, norveškog biznismena i kolekcionara.

Norveška policija je 24. avgusta 2021. zaplenila natpis u vlasništvu Šojena i stotine drugih artefakata u njegovoj kolekciji.

U izveštaju koji je u martu objavio Muzej istorije kulture u Oslu, navodi se da Šojen „nije dostavio dokumentaciju o legalnim nabavkama iz Irana i da dokazi ukazuju na pljačku, šverc i ilegalnu trgovinu“.

U julu, "Schoien Collection" je kritikovao ovaj izveštaj i naveo da su ove optužbe neosnovane.

- Bavim se advokaturom više od 40 godina i pročitao sam ogroman broj izveštaja. Nikada nisam video tako loše utemeljene - rekao je advokat Kejto Šiot, koji zastupa Šojena.

Desset je 2018. napisao da mu je Mahbubijan rekao da su artefakti izvezeni u Evropu pre 1970. Iransko istraživanje je sprovelo metaluršku i hemijsku analizu artefakata iz Mahbubijanove kolekcije i nije pronašlo dokaze o falsifikovanju.

Istraživanje pod nazivom The Decipherment of Linear Elamite Writing objavljeno je u časopisu Zeitschrift fur Assiriologie und Vorderasiatische Archaologie.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR