Glas Javnosti

NEVEROVANTO OTKRIĆE U AMERICI: U koritu reke koja je presušila pronašli tragove dinosaurusa starog 113 miliona godina (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Stručnjaci u ovoj oblasti navode da će tragovi uskoro ponovno biti prekriveni vodom zbog nove ture padavina koje su najavili meteorolozi

U parku "Dinosaur Valley" u Teksasu je zbog ekstremnih suša presušila reka, pa su pronađeni tragovi dinosaurusa od pre oko 113 miliona godina, objavio je u ponedeljak park u svom zvaničnom saopštenju.

- Većina tragova koji su nedavno otkriveni na različitim delovima reke u parku pripadaju akrokantosaurusu. Radi se o dinosauru koji je u odrasloj dobi bio visok oko četiri i po metra, a težak blizu sedam tona - rekla je za CNN predstavnica parka Stefani Salinas Garsija.

- U parku u Glen Roseu u Teksasu pronašli smo i tragove sauroposeidona, koji bi bio visok oko 18 metara i težio oko 44 tone - dodala je.

Tragovi će uskoro opet biti prekriveni

Zbog ekstremnih suša presušio je velik broj reka u parku, čak više od šest odsto teritorije Teksasa prošle nedelje pogodila je jaka suša.

Pod normalnim vremenskim uslovima, tragovi dinosaurusa u rečnom koritu nalazili bi se pod vodom i bili bi prekriveni sedimentom.

- Uvek je uzbudljivo pronaći nove tragove dinosaurusa u parku - kazala je Garsija.

Stručnjaci u ovoj oblasti navode da će tragovi uskoro ponovno biti prekriveni vodom zbog nove ture padavina koje su najavili meteorolozi.

- Iako će ovi tragovi biti vidljivi kratko vreme, jako smo uzbuđeni. Park "Dinosaur Valley" će nastaviti sa zaštitom ovih staza starih 113 miliona godina ne samo za sadašnje već i za buduće generacije - rekla je Garsija.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR