Glas Javnosti

OTKRIĆE NA SLICI NA ZIDU: Arheolozi u Pompeji su možda pronašli dalekog pretka pice

Svet
Autor: Glas javnosti

Arheolozi u drevnom rimskom gradu Pompeji otkrili su sliku, koja prikazuje ono što bi moglo biti preteča italijanske pice. Kako prenosi BBC, somun prikazan na fresci staroj 2.000 godina „možda je daleki predak modernog jela“, saopštilo je italijansko Ministarstvo kulture.

Ali, nedostaju mu klasični sastojci da bi se tehnički smatrao picom.

Freska je pronađena u holu kuće pored pekare, tokom nedavnih iskopavanja na lokalitetu u južnoj Italiji.


Otkriće se dogodilo tokom novih iskopanja u Regiji IX u centru Pompeje, jednom od devet okruga na koje je ovo antičko nalazište podeljeno.

Građevina je delimično iskopana u 19. veku, pre nego što je iskopavanje nastavljeno u januaru ove godine – skoro 2.000 godina od erupcije vulkana koja je progutala Pompeju.

Arheolozi iz parka Svetske baštine Uneska kažu da se na novootkrivenoj fresci, koja prikazuje somun, nalazi i pehar za vino, a da su somun možda jeli uz voće poput nara ili urmi ili su u njega možda stavljali začine i neku vrstu pesto sosa.

Nemački arheolog Gabrijel Zuhtrigel, koji je direktor arheološkog parka Pompeja, kaže da to pokazuje kontrast između „štedljivog i jednostavnog obroka“ i „luksuza srebrnih poslužavnika“.

„Kako da u ovim okolnostima ne pomislimo na picu, takođe rođenu kao ‘jelo za siromašne’ u južnoj Italiji, a koja je sada osvojila svet i služi se u apsolutno svim restoranima“, rekao je.


U saopštenju italijanskog Ministarstva kulture se dodaje da su u neposrednoj blizini nedavno pronađeni skeleti tri osobe.

Erupcija Vezuva 79. godine nove ere zatrpala je Pompeju pepelom, zamrznuvši grad i njegove stanovnike u vremenu. Lokalitet je bio bogat izvor za arheologe od njegovog otkrića u 16. veku.

Lokalitet je udaljen oko 23 kilometra od Napulja, modernog doma italijanske pice, pod zaštitom Uneska, prenosi N01S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR