Glas Javnosti

OSUMNJIČENI DA JE UBIO PREDSEDNIČKOG KANDIDATA: Akcija 4.000 vojnika i policajaca u zatvoru u Ekvadoru zbog osuđenog vođe bande

Svet
Autor: Glas javnosti

Oko 4.000 ekvadorskih vojnika i policajaca učestvovalo je u operaciji unutar zatvora u kojem je zatvoren vođa najmoćnije bande u državi koji se sumnjiči da je ubio predsedničkog kandidata.

Ove snage bezbednosti ušle su u zoru, oklopnim vozilima, u zatvor broj 8 u Gvajakilu (jugozapad), gde se od 2011. nalazi Hose Adolfo Masijas, zvani Fito, vođa moćne bande „Los Čoneros“.

Fitovo ime se nalazi na svim naslovnicama u Ekvadoru od kada je u sredu pucano na Fernanda Viljavisensija (59), kandidata uoči predsedničkih izbora zakazanih za 20. avgust.


Viljavisensij je prošle nedelje rekao da mu je vođa bande, osuđen na 34 godine zatvora zbog ubistva i trgovine drogom, pretio smrću.

Narko-bande su moćne u zatvorima širom zemlje. Više od 430 zatvorenika poginulo je u sukobima između rivalskih bandi unutar objekata od 2021. godine.

Ubistvo kandidata za predsednika Ekvadora Fernanda Viljavisensija, oštrog kritičara korupcije i narko bandi, nanelo je novi udarac toj zemlji već opterećenoj ekonomskim, društvenim i političkim previranjima.

Kao novinar, Viljavisensio je vodio brojne istrage i pisao knjige o korupciji u vladi, posebno tokom mandata Koree, koji je 2020. godine u odsustvu osuđen za korupciju.

Viljavisensio je kasnije izabran u parlament i vodio je nadzorni odbor u kojem je istraživao korupciju. Takođe je bio oštar kritičar kineskih kredita Ekvadoru, uključujući i za velike projekte hidroelektrana.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR