Glas Javnosti

HAOS NA EKVADORU! Šest Kolumbijaca osumnjičeno za ubistvo predsedničkog kandidata

Svet
Autor: Glas javnosti

Ekvador će zadržati šest Kolumbijaca najmanje na mesec dana dok se u zemlji vodi istraga o njihovoj umešanosti u ubistvo predsedničkog kandidata Fernanda Viljavisencija koji je život posvetio borbi protiv korupcije i kriminala, saopštila je kancelarija glavnog državnog tužioca.

Pogreb Viljavisencija takođe je održan danas, za najužu porodicu, dok je javni pomen održan u glavnom gradu Ekvadora, Kitu.

Kolumbijci su uhapšeni u sredu u vezi s atentatom na Viljavisencija u Kitu koji je počinjen istog dana. Kako se navodi u policijskom izveštaju, do hapšenja je došlo u jednoj kući u Kitu, gde su se osumnjičeni skrivali, i na licu mesta su zaplenjene četiri sačmarice, puška kalibra 5.56 milimetara, municija, tri granate, jedna kola i jedan motocikl.

Nacionalnost ovih muškaraca obelodanjena je juče, i biće u pritvoru najmanje 30 dana radi istrage, ali gotovo sigurno će biti zadržani mesecima dok se proces odvija.

Viljavisencio nije bio kandidat s najvećim šansama na uspeh na predsedničkim izborima zakazanim za kraj ovog meseca, ali njegovo ubistvo usred bela dana šokiralo je naciju i pokazalo da će se naredni predsednik Ekvadora suočiti s rastom kriminala.

Divljanje bandi i kartela oduzelo je hiljade života ljudi poslednjih nekoliko godina.Ministar unutrašnjih poslova Ekvadora Huan Zapata nazvao je ubistvo predsedničkog kandidata „političkim zločinom terorističke prirode“ koje je za cilj imalo da sabotira vanredne predsedničke izbore 20. avgusta.

Nije saopšteno da li su osumnjičeni bili članovi neke bande, ali je Zapata rekao da su povezani s organizovanim kriminalom.

Dok je bio živ, Viljavisencio (59) je tvrdio da mu prete saveznici meksičkog narkokartela Sinaloa.


Glas javnostiN01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR