Glas Javnosti

OŠTRA REAKCIJA KINE NA AMERIČKO OBARANJE BALONA: Najavila da zadržava pravo da preduzme dalje mere

Svet
Autor: Glas javnosti/Sputnjik

Pošto je američka ratna avijacija oborila u subotu navodni kineski špijunski balon iznad Atlantika, zvanični Peking je danas oštro reagovao i saopštio da zadržava pravo da "preduzme dalje akcije", kritikujući SAD zbog "očigledno preterane reakcije i ozbiljnog kršenja međunarodne prakse".

Zvanični Peking je u danas objavljenom saopštenju poručio da Kina odlučno podržava legitimna prava i interese kompanije u čijem je vlasništvu balon i da istovremeno zadržava pravo da "preduzme dalje mere kao odgovor" na američko obaranje balona, preneo je AP.

Prisustvo balona na nebu iznad SAD ove nedelje zadalo je novi udarac već inače zategnutim američko-kineskim odnosima koji se godinama pogoršavaju i navelo državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da naglo otkaže ranije dogovoreno putovanje u Peking, navodi agencije.


Povodom obaranja kineskog balona predsednik SAD Džozef Bajden pohvalio je Pentagon za uspešno izvedenu akciju obaranja kineske letelice iznada Atlantika nadomak obala Južne Karoline, preneo je ranije CNN.

Prema rečima američkih zvaničnika vojska je koristila borbene avione F-22 iz baze vazduhoplovnih snaga u Virdžiniji, a ispaljen je raketni projektil AIM-9X, navodi američka televizija.

Ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da su kineske vlasti koristile oboreni balon "za nadgledanje strateških lokacija u kontinentalnom delu SAD".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR