Glas Javnosti

Američka vojska oborila navodni kineski špijunski balon

Svet
Autor: Glas javnosti

Sjedinjene Američke Države, u subotu oborile su navodni kineski špijunski balon u blizini obale Karoline. Operacija izvlačenja ruševina je u toku u američkim teritorijalnim vodama u Atlantskom okeanu.

Federalna uprava, za vazduhoplovstvo i obalska straža radili su na čišćenju vazdušnog prostora i vode ispod balona. Televizijski snimci pokazali su malu eksploziju, nakon čega je balon počeo da se spušta prema okeanu. Američki vojni avioni su takođe viđeni kako lete u blizini, a brodovi su raspoređeni da pokrenu operaciju oporavka.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena saopštila je ranije u subotu da planira da obori veliki kineski balon za koji se sumnja da nadgleda američku vojsku – nameravaju da ga obore kada bude iznad Atlantskog okeana, a istovremeno se nadaju da će uspeti da povrati njegove ostatke, piše AP Nevs.

Zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni, tvrde da je predsednik Bajden dao zeleno svetlo za takvu operaciju.

- Sjedinjene Američke Države će se pobrinuti za taj mehur - rekao je Bajden u subotu.

Balon je otkriven u sredu iznad Montane, gde je u vojnoj bazi na severu uskladišteno 150 interkontinentalnih balističkih projektila naoružanih nuklearnim bojevim glavama, navodi se u izveštaju.

Balon je ponovo primećen u subotu ujutro iznad država Severne i Južne Karoline dok se približavao obali Atlantika. Federalna uprava za vazduhoplovstvo privremeno je zatvorila vazdušni prostor iznad obale regiona, uključujući aerodrome u Čarlstonu i Mirtl Biču u Južnoj Karolini i Vilmingtonu u Severnoj Karolini. Vazdušni saobraćaj iz tog područja je preusmeren i izdato je upozorenje o kašnjenju zbog ograničenja letova.


Obalska straža je savetovala mornare da odmah napuste to područje zbog američkih vojnih operacija "koje predstavljaju značajan rizik".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR