Glas Javnosti

ONI SU ČUDO! Kinezi lansirali moćnu igračkicu: Ovaj satelit za manje od minuta snima čitave gradove (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Mali kineski satelit koji je nedavno lansiran u orbitu napravio je detaljne fotografije velikog regiona u SAD oko San Franciska za samo 42 sekunde.

Fotografije koje je satelit napravio navodno su toliko detaljne da se na njima mogu identifikovati i vozila na ulici, a vreme koje je bilo potrebno za ovaj proces mnogo je kraće nego kod drugih komercijalnih satelita.

Mali satelit pod nazivom "Peking-3" lansiran je u junu i težak svega tonu. Fotografije koje su napravljene su veoma visoke rezolucije od 50 centimetra po inču, što znači da jedan piksel na fotografiji pokriva područje od 50 puta 50 centimetara na Zemlji. Fotografisano područje je površine 3.800 kvadratnih kilometara, a poduhvat je obavljensa 500 kilometara visine.

Posebna vrednost ovog satelita je što može da fotografiše i dok se kreće, što je inače najveći problem satelita, jer većina njih prilikom kretanja pravi zamućene slike. Takođe, ovaj satelit može da fotografiše dok se rotira za 10 stepeni u sekundi, što je do sada neviđeno u svetu satelita.

Naučnici smatraju da se ovaj satelit smatra najbržim do sada i jednim od najjačih za osmatranje Zemlje iako je mali i jeftin.

"Peking-3“ je opremljen računarima koji mu omogućavaju da u isto vreme može da prati 500 regiona na planeti i snimi ih tokom 100 preleta dnevno. Takođe, može da detaljno prati određene ciljeve na Zemlji i da šalje njihove fotografije u realnom vremenu, prenosi rs.sputniknews.com.

BONUS VIDEO: Šokantno uznemirujući intervju prof. dr Danice Grujičić...

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR