Glas Javnosti

Oko 150.000 ljudi će dočekati olimpijski plamen u Marseju

Svet
Autor: Glas javnosti

Očekuje se da će oko 150.000 ljudi, 8. maja u luci u Marseju, dočekati olimpijski plamen koji će stići na francuskom jedrenjaku sa tri jarbola Belemu iz Grčke, saopštili su organizatori.

Plamen je upaljen danas u drevnoj Olimpiji i 11 dana će putovati preko Grčke pre nego što stigne do luke Pirej, južno od Atine, gde će se 26. aprila ukrcati na brod Belem za Marsej.

Pre ulaska u Staru luku, brod izgrađen 1896. godine će prodefilovati lukom u Marseju gde će ga pratiti 1.024 čamaca. Planirana je zabava na kopnu i na moru tokom celog dana.


„Ovde će sve biti besplatno“, rekao je gradonačelnik Marseja Benoa Pajan.

U 19.00 Belem će ući u Staru luku, dočekan vatrometom, muzikom orkestra Marsejske opere i navijanjem koje su pripremile grupe navijača fudbalskog kluba Olimpik.

Kada brod sa tri jarbola bude usidren, prvi nosilac baklje koji kroči na francusko tlo – čiji je identitet dobro čuvana tajna – spustiće se sa Belema i proći nekoliko desetina metara plutajućom atletskom stazom, u pristustvu predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Olimpijski plamen će 9. maja u Marseju započeti svoje putovanje kroz Francusku pre nego što stigne u Pariz na dan ceremonije otvaranja, 26. jula.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR