Glas Javnosti

OHRABRUJUĆE VESTI: Snažan odgovor T-ćelija kod pacijenata sa kancerom krvi nakon kovid vakcine

Svet
Autor: Glas javnosti

Pacijenti sa kancerom krvi imaju znatno slabiji odgovor antitela na vakcine protiv kovida-19 od pacijenata sa čvrstim tumorima, ali i dalje mogu da budu dobro zaštićeni od teškog oblika bolesti koji izaziva ovaj virus

Istraživači sa Univerziteta Monaš u Australiji proučavali su imune odgovore nakon tri doze kovid vakcina kompanija Moderne, Fajzer/Bajontek i AstraZeneka kod skoro 400 odraslih osoba sa aktivnim ili nedavno lečeni karcinomima.

Samo 3,2 odsto od 256 pacijenata sa solidnim tumorima nije imalo antitela sposobna da neutrališu SARS-CoV-2 i spreče infekciju, u poređenju sa 30 odsto od 137 pacijenata sa hematološkim malignitetima, izjavili su istraživači prošle nedelje na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO) u Čikagu.

Ali odgovori imunih ćelija nazvanih T ćelije, od kojih neke mogu da ubiju ćelije inficirane virusom, bile su slične bez obzira na tip kancera. Odgovori T ćelija, zbog toga, mogu da ukažu na imunološku zaštitu" za one bez odgovora antitela", rekli su istraživači prenosi Reuters.


Isti tim je u odvojenoj prezentaciji saopštio da su podaci o bezbednosti vakcina protiv kovida-19 za pacijente sa kancerom "ohrabrujući".

Odgovori na anketu od skoro 500 odraslih i dece pokazali su da su neki naknadni efekti koje su iskusili bili bol na mestu uboda i umor. Ali stope teških reakcija bile su niske, u rasponu od nula do 10 odsto, a prekidi lečenja kancera su bili retki, svega  nula do 11 odsto.


- Nikakve značajne promene u kvalitetu života nisu prijavljene za prvu ili drugu dozom kod dece ili odraslih - rekli su istraživači.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP