Glas Javnosti

DOKAZI ISPITIVANJA : Kineska mRNK buster vakcina efikasnija protiv omikrona od Sinovaka

Svet
Autor: Glas javnosti

Kandidat za vakcinu protiv kovida-19 kineske kompanije Valvaks Bajotehnolodži koristeći mRNK tehnologiju, pokrenuo je jači odgovor antitela protiv omikron varijante koronavirusa kao dopunske doze od Sinovakove vakcine, pokazali su podaci kliničkog ispitivanja.

Rezultat Valvaksovog kandidata za ARCov, koji tek treba da bude recenziran, dolazi u vreme kada se konkurencija na tržištu za buster doze protiv kovida u Kini intenzivira, gde je više od polovine od 1,4 milijarde stanovništva do sada dobilo vakcinu koja nije mRNK.

Među 300 zdravih odraslih osoba vakcinisanih sa dve doze ili Sinovak ili Sinofarm vakcine oko šest meseci ranije, nivo neutralizujućih antitela protiv omikrona kod onih koji su primili ARCov buster bio je 4,4 puta veći nego kod onih koji su primili treću dozu Sinovaka, rekli su istraživači.

ARCoV je najnapredniji kineski kandidat za mRNK vakcinu protiv kovida-19 u smislu napretka kliničkog ispitivanja. Međutim, veliko ispitivanje započeto prošle godine tek treba da generiše podatke o efikasnosti o tome koliko dobro može da smanji rizik od bolesti ili smrti, što izaziva zabrinutost investitora da li će i kada vakcina na kraju biti odobrena za upotrebu.

Manja dopunska studija nije testirala ARCoV paralelno sa drugim vakcinama za koje je takođe prijavljeno da daju jači odgovor antitela od treće doze Sinofarmove ili Sinovakove vakcine.


Pored zajedničkog razvoja ARCoV sa "Suzhou Abogen Bioscience" i "Akademijom vojno-medicinskih nauka", Valvaks je u partnerstvu sa startup-om "RNACure" sa sedištem u Šangaju kako bi radio na zasebnom kandidatu za mRNA kovid-19.

Sinofarm i Sinovak takođe testiraju svoje omicron specifične vakcine kao potencijalne pojačivače prenosi Reuters

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP