Glas Javnosti

OGROMNE ŽRTVE: U Turskoj postavljena skoro 51.000 šatora za ugrožene u potresu

Svet
Autor: Glas javnosti

Uprava za vanredne situacije Turske (AFAD) objavila je da je montaža stambenih šatora završena na područjima pogođenim zemljotresima. Dosad je postavljeno ukupno 50.818 velikih porodičnih šatora za smeštaj žrtava zemljotresa.

Jedno od šatorskih naselja je postavljeno na stadionu u gradu Kahramanmarašu na jugu Turske.

„Takođe, ukupan broj osoblja za traganje i spasavanje u regionu koji se sastoji od osoblja AFAD-a, Žandarmerije, Ministarstva odbrane, Vatrogasnih brigada, Ministarstva obrazovanja, nevladinih organizacija i volontera iznosi 79.110. Na područje pogođeno zemljotresima upućeno je i 5.309 ljudi koji su došli u pomoć iz drugih država“, navodi se u saopštenju, prenosi N1.


Ukupno 5.402 vozila – bagera, šlepera, dizalica, buldožera, kamiona, kamiona za vodu, prikolica i drugih vozila, otpremljeno je u pogođena područja.

„Ukupno deset brodova – devet brodova Komande mornaričkih snaga i jedan brod Komande obalske straže, poslati su u region u svrhu transporta osoblja, materijala i evakuacije“, objavio je AFAD.

U Turskoj je najmanje 7.108 osoba poginulo, a 40.910 je povređeno nakon dva snažna zemljotresa koja su u ponedeljak potresla jug te zemlje i susednu Siriju, objavila je Uprava za vanredne situacije (AFAD).

Od posledica zemljotresa u susednoj Siriji život je izgubilo najmanje 2.530 osoba, a 4.645 osoba je povređeno.


Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Rihteru pogodio je u ponedeljak rano ujutro jug Turske. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarčik u Kahramanmarašu. Provincije Gazijantep, Sanliurfa, Dijarbakir, Adana, Adijaman, Malatja, Osmaniije, Hataj i Kilis su teško pogođene potresom.

Nakon toga je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Rihteru u ponedjelak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u provinciji Kahramanmaraš.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR