Glas Javnosti

Odlične vesti za Srpske radnike u Australiji, ubuduće lakše do penzije

Svet
Autor: Glas javnosti

Srbija i Australija potpisale su Sporazum o socijalnoj sigurnosti. To za državljane Republike Srbije znači da će im u Australiji biti omogućeno da lakše ostvare svoja prava iz socijalnog osiguranja i da ta prava koriste i na teritoriji svoje zemlje.

Ovim sporazumom reguliše se ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, izbegavaju se dvostruka osiguranja za privremeno upućena lica i omogućava se potpunija zaštita osiguranika i korisnika prava.

Jedan od najznačajnijih principa ovog Sporazuma je princip sabiranja staža osiguranja.

Ukoliko navršeni staž na teritoriji jedne države ugovornice nije dovoljan za ostvarivanje prava na penziju, ta država uzeće u obzir i staž navršen u drugoj državi ugovornici. U tom slučaju visina penzija će se određivati srazmerno dužini staža osiguranja u svakoj državi.


Republika Srbija ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju sa 32 zemlje, kojima su uređena pitanja priznavanja radnog staža, zdravstvenog osiguranja, isplate penzija i drugih davanja.

“Zahtev za penziju podnosi se isključivo u državi u kojoj osiguranik ima prebivalište, te je važno napomenuti da nije potrebno podnositi pojedinačne zahteve za ostvarivanje prava u Srbiji i u ostalim zemljama. Zahtev podnet u jednoj državi smatra se zahtevom za penziju u svim državama u kojima osiguranik ima staž. Izuzetak od ovog pravila je slučaj kada se zahtev podnosi državi sa kojom nije zaključen sporazum o socijalnom osiguranju. U tom slučaju osiguranik može pravo na penziju da ostvari neposrednim podnošenjem zahteva nosiocu osiguranja u toj državi”, navode iz Fonda PIO.

Na pitanje da li iznos penzije u Srbiji može da umanji deo naknade penzije koju osiguranik dobija iz inostranstva, naši sagovornici kažu da ukoliko je reč o srazmernoj penziji sve države primenjuju sličan princip prilikom obračuna.

“U obračun se uzimaju isključivo zarade ostvarene u Srbiji. Zatim se visina penzije određuje kao da je sav uračunat staž navršen u Srbiji, a potom se od tako dobijenog iznosa obračunava srazmeran deo koji odgovara udelu srpskog staža u ukupnom trajanju. Tako se isključuje mogućnost da, na primer, niže zarade u Srbiji umanje neku drugu penziju”, naglašavaju iz Fonda PIO.

Stranci dobijali nešto više od 11.000 dinara mesečno

Budući da isplata decembarskih penzija za inostrane penzionere za 2022. još uvek traje, Fond PIO još nema podatke o ukupnim godišnjim isplatama za prethodnu godinu.

Prema podacima iz 2021. godine, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje isplaćuje u inostranstvo penzije i ostala prava za 62.593 korisnika, od čega za 49.479 korisnika koji žive u državama nastalim na prostoru bivše SFRJ i 13.114 korisnika u ostalim zemljama. Prosečan iznos penzije koje je Fond isplatio korisnicima u inostranstvo iznosi 11.647 dinara.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR