Glas Javnosti

Novinari Rojtersa i Al Džazire bili "mete" izraelskog napada na Liban

Svet
Autor: Glas javnosti

Ubistvo Rojtersovog novinara u napadu u blizini izraelsko-libanske granice, u kojem je povređeno još šest medijskih radnika, rezultat je ciljanog napada, saopštili su Reporteri bez granica (RSF).

Tridesetsedmogodišnji video novinar Issam Abdalah ubijen je 13. oktobra na jugu Libana dok je izveštavao o borbama između izraelske vojske i libanske oružane grupe Hezbolah.


Još šest novinara, uključujući snimatelja Al Džazire Elie Brakhiju i reporterku Carmen Joukhadar, ranjeno je nakon što su dve granate pogodile selo Alma al-Shaab u kratkom vremenskom periodu.



„Dva udara na istom mestu u tako kratkom vremenskom periodu (nešto više od 30 sekundi), iz istog pravca, jasno ukazuju na precizno ciljanje“, navodi se u saopštenju reportera bez granica u nedelju, pozivajući se na rezultate preliminarne istrage zasnovane na o analizi video snimaka i balističkoj analizi.


„Malo je verovatno da su novinari pomešani sa borcima, pogotovo ako se uzme u obzir da se nisu krili: bili su na otvorenom više od sat vremena, a ne na vrhu brda. Nosili su šlemove i prsluke sa oznakom "štampa". Svedoci su rekli da je njihov automobil bio obeležen istom oznakom."



I dok se odgovornost pripisuje direktno Izraelu, organizacija koja se zalaže za slobodu medija navodi i da su novinari bili svedoci prisustva izraelskih vojnih helikoptera u blizini mesta događaja, kao i da su napadi dolazili iz "pravca izraelske granice".

Medijska mreža Al Džazire optužila je izraelsku vojsku da namerno cilja na novinare kako bi ućutkala medije, osuđujući napade kao dio obrasca "ponovljenih zločina" nad novinarima.


Izraelska vojska nije odmah odgovorila na zahtev za komentar. Izraelska vojska nije preuzela odgovornost za napade, ali je portparol ranije rekao da su zvaničnici "veoma žao" zbog Abdalahove smrti, ali da su "to tražili".

Prošle sedmice, supruga, sin, ćerka i unuk Vaela Dahdouha, šefa dopisnika Al Jazeere Arabic u Gazi, ubijeni su u izraelskom vazdušnom napadu na izbjeglički kamp Nuseirat u centralnoj Gazi.



Medijska mreža Al Džazira osudila je "neselektivno gađanje i ubijanje nedužnih civila u Gazi, što je dovelo do gubitka porodice Vaela Al-Dahduha, kao i mnogih drugih".


Izraelski zvaničnici izvinili su se ranije ove godine za ubistvo novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh nakon što su priznali da postoji "velika mogućnost" da ju je udario izraelski vojnik. Međutim, Izrael je odbio da podigne optužnicu protiv bilo koga odgovornog za ubistvo palestinsko-američkog reportera.

Najmanje 34 palestinska novinara ubijena su u izraelskim vazdušnim napadima koji su počeli nakon što je Hamas napao Izrael 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.



Najmanje četiri izraelska novinara ubijena su u iznenadnom napadu Hamasa na južni Izrael, dok je jedan penzionisani novinar Hamasov talac, saopštila je Međunarodna federacija novinara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR