Glas Javnosti

IZRAEL ZATRAŽIO OSTAVKU GENERALNOG SEKRETARA UN: Izrazio podršku Palestini zbog razaranja Gaze

Svet
Autor: Glas javnosti

Izraelske diplomate jednoglasno su zatražile ostavku generalnog sekretara UN Antonija Gutereša. Razlog za ovo neprijateljstvo bilo je to što je izrazio podršku Palestini zbog razaranja IDF-a posle 7. oktobra.

Šta znači ova izraelska manifestacija generalnom sekretaru UN, analizira ruski portal Carigrad.

„Generalni sekretar koji pokazuje nedostatak razumevanja za kampanju masovnog ubijanja dece, žena i staraca nije sposoban da vodi UN“, rekao je stalni predstavnik Izraela pri UN Gilad Erdan. Zahtevao je da Gutereš odmah napusti svoju funkciju.

Nema opravdanja niti smisla razgovarati sa onima koji pokazuju saosećanje prema najgorim zločinima počinjenim nad građanima Izraela i jevrejskim narodom. Nema reči,– ogorčen je izraelski diplomata.

U istom duhu govorio je i izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen. On je rekao da ne namerava više da se sastaje sa Guterešom jer zauzima “pogrešan” stav o bliskoistočnom sukobu. “Posle 7. oktobra više nema mesta za uravnotežen pristup. Hamas mora biti zbrisan sa lica zemlje”, naglasio je Koen.

Šta je tačno toliko uzbudilo izraelske diplomate? Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, govoreći o palestinsko-izraelskom sukobu, istakao je da je određeni niz događaja doveo do krvavog ishoda. Napad Hamasa na Izrael nije se dogodio niotkuda, istakao je generalni sekretar organizacije.


Gutereš je istakao da je palestinski narod više od pola veka podvrgnut „zagušljivoj okupaciji“.

„Videli su kako njihovu zemlju neprestano gutaju naselja i nasilje,“ rekao je on. „Njihova [palestinska] privreda je zadavljena; njihovi ljudi su raseljeni, a njihovi domovi srušeni. Njihove nade za političko rešenje njihove nevolje blede. “, istakao je generalni sekretar UN.

A istovremeno, Gutereš nije propustio da primeti, nezadovoljstvo palestinskog naroda ne može da opravda stravične napade Hamasa. Međutim, sam napad na teritoriju jevrejske države ne može biti razlog za kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda, naglasio je on.

Vredi podsetiti da je generalni sekretar UN lično učestvovao u deblokadi humanitarnog koridora za pogođene stanovnike Pojasa Gaze. Prošle nedelje je generalni sekretar UN lično stigao na kontrolni punkt Rafa da kontroliše prolazak kamiona u palestinsku enklavu.

Od osvetničkog napada IDF-a na pojas Gaze, stanovnici te teritorije su ostali pod opsadom – bez vode i struje i pod stalnim bombardovanjem.

Glas javnosti/Ag/Carigrad

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR