Glas Javnosti

'NOVIČOK' UZBURKAO SVET: Aleksej Navaljni je žrtva zločina, trebalo je da bude ućutkan! Rusija da odgovori na pitanja!

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemačka vlada saopštila je u sredu da je lider ruske opozicije Aleksej Navaljni definitivno žrtva trovanja nervnim agensom "novičok" što povećava sumnje da iza napada stoji ruska država, iako ona to poriče.

Naziv "novičok", na ruskom "novajlija", odnosi se na grupu sintetičkih nervnih agenasa razvijenih u sovjetskoj laboratoriji u Uzebekistanu pre nego što se Sovjetski Savez raspao 1991.

Zapadne obaveštajne agencije veruju da je novičok u međuvremenu usavršen i da je dobijeno oružje za ubijanje tajnim metodama, koje su razvili operativci Ruske obaveštajne službe (GRU). Mnogi misle da su dvojica takvih operativaca odgovorna za trovanje Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Solzberiju 2018, takođe pomoću novičoka.

Lokalna stanovnica Viltšira Don Stardžiz posle toga je umrla nakon što je upotrebila bačenu bočicu parfema, u kojoj se nalazio nervni agens.

Zapadne vlade su žestoko reagovale na neuspeli pokušaj ubistva na britanskom tlu: u okviru koordinisane akcije, 20 država proteralo je više od stotinu ruskih diplomata i agenata, nanevši snažan udarac zapadnim obaveštajnim mrežama.

Nasuprot tome, vlada Velike Britanije našla se na udaru kritika zbog blagog odgovora na trovanje bivšeg pripadnika KGB-a Aleksandra Litvinjenka u Londonu 2006. godine.

Pošto je umro u mukama od posledica trovanja radioaktivnim polonijumom u bolnici u Londonu, istraga o smrti čoveka, koga je Kremlj žigosao kao izdajnika, razvlačila se godinama, dok su dvojica osumnjičenih Rusa bili na slobodi. Kritičari veruju da je izostajanje žestoke reakcije Zapada ohrabrilo tvrdokorne snage u Kremlju da odobre ciljani progon "izdajnika ruske države" u inostranstvu.

Aleksej Navaljni danas ima neprijatelja napretek. Kao nepokolebljivi borac protiv korupcije stekao je milione mladih sledbenika, ali i razbesneo sve one čije je mutne radnje razotkrio u svojim popularnim video-klipovima, kako u krugovima vlasti, tako i u ekonomskim krugovima, piše "BBC".

Međutim, novičok ne može bilo ko da napravi. Reč je o kvalitetnom vojnom hemijskom oružju - činjenica koja prst sumnje okreće prema ruskoj državi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da samo "ruska vlada može i treba da odgovori na veoma ozbiljna pitanja".

- Sada je jasno: Aleksej Navaljni je žrtva zločina. Trebalo je da bude ućutkan – izjavila je ona u sredu, a nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas najavio je održavanje konsultacija sa EU i NATO partnerima o onome što se dogodilo i šta, s tim u vezi, treba da budu prvi koraci Rusije.

Britanski sekretar spoljnih poslova Dominik Rab je izjavio da će Britanija blisko sarađivati s Nemačkom i drugim saveznicama kako bi pokazali da korišćenje zabranjenog hemijskog oružja povlači posledice za sobom, a britanski sekretar za zdravstvo Met Henkok dodao je da će Velika Britanija "biti spremna da ponudi svu raspoloživu pomoć Nemačkoj u istrazi i preduzimanju mera, ukoliko bude potrebno".

U Vašingtonu, Savet za nacionalnu bezbednost izdao je saopštenje u kome navodi da će sarađivati sa saveznicima kako bi odgovorni bili pozvani na odgovornost.

Kako će vlade reagovati na najnoviji slučaj korišćenje nervnog agensa novičok protiv javne političke ličnosti zavisiće i od rezultata istrage Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), koja je zadužena za kontrolu poštovanja zabrane hemijskog oružja u zemljama potpisnicama.

Poslanik Tobajas Elvud, iz britanskog parlamentarnog Komiteta za odbranu, napisao je na Tviteru:

 
"Ponovo 'Rusija/Novičok'. Test koji će pokazati u kojoj meri smo sposobni za kolektivan odgovor."

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR