Glas Javnosti

NOVI METOD SMRTNE KAZNE: Prva egzekucija AZOTOM biće izvedena u Alabami

Svet
Autor: Glas javnosti

Vlasti u državi Alabama planiraju izvršiti prvu egzekuciju koristeći azotnu hipoksiju, prema sudskim dokumentima koji su objavljeni danas.

Ova metoda, iako odobrena u nekoliko američkih država, do sada nije bila primenjivana.

Kenet Eugen Smit, osuđen za naređeno ubistvo žene 1988. godine, postao je centralna figura u ovom kontroverznom koraku. Advokati osuđenika tvrde da je azotna hipoksija okrutna i neobična kazna, suprotno Osmom amandmanu na Ustavu Sjedinjenih Američkih Država.


Smitov saučesnik je već pogubljen 2010. godine, dok je sam Smit preživeo prethodni pokušaj egzekucije smrtonosnom injekcijom. Državni tužilac Alabame istakao je da je porodica žrtve čekala 35 godina na pravdu.

Azotna hipoksija kao metoda izvršenja odobrena je u tri američke države, međutim, do sada nije bila praktikovana. Alabama je usvojila ovu metodu 2018. godine, motivisana nedostatkom lekova koji se koriste za tradicionalne smrtonosne injekcije.


Egzekucija je zakazana za 25. januar, dok ostaje otvoreno pitanje kako će se javnost i pravni stručnjaci odnositi prema ovom kontroverznom koraku u sprovođenju smrtne kazne

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti


Glas javnosti/U01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR