Glas Javnosti

Nove američke sankcije ciljaju na Iran

Svet
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država objavilo je nove sankcije protiv 21 Iranca, stranih državljana i kompanija optuženih za umešanost u ilegalnu finansijsku mrežu u korist iranske vojske.

Saopštenje je stiglo istog dana kada je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan rekao da će propustiti važan sastanak o sukobu Izrael-Hamas u sedištu UN jer američke vlasti nisu na vreme dostavile vize za njega i njegovu delegaciju.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da se Iran oslanja na brojne "strane lažne kompanije i posrednike" za finansiranje regionalnih oružanih grupa kao što su palestinska grupa Hamas i grupa Hezbolah sa sedištem u Libanu.


„Iran generiše ekvivalent milijardama dolara prodajom robe za finansiranje svojih destabilizujućih regionalnih aktivnosti i podršku više regionalnih proksi grupa, uključujući Hamas“ i Hezbolah, navodi se u saopštenju.

Iran učestvuje u „nezakonitim finansijskim šemama za generisanje sredstava za raspirivanje sukoba i širenje terora širom regiona“, rekao je Brajan Nelson, podsekretar za terorizam i finansijske obaveštajne službe.


„Sjedinjene Države ostaju posvećene razotkrivanju elemenata iranske vojske i njenih saučesnika u inostranstvu kako bi poremetili ovaj kritični izvor sredstava“, dodao je on.

SAD su uvele sankcije protiv grupa koje podržava Iran u celom regionu otkako je Hamas pokrenuo smrtonosni napad na Izrael 7. oktobra, izazivajući strah od šireg sukoba koji bi mogao da privuče Vašington i iransku ogromnu mrežu zastupnika.


Oni koji su pod sankcijama, uključujući firme sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Hong Kongu i Iranu, pomažu u prikupljanju sredstava za nekoliko grana iranske vojske, uključujući Ministarstvo odbrane, logistiku oružanih snaga i Kuds snage Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC), saopštilo je odeljenje.

Paket sankcija uključuje iransku firmu Sepehr Energy i zaposlene, brokere i kupce povezane s njom. Mere blokiraju pristup američkoj imovini i finansijskoj imovini i generalno zabranjuju ljudima u SAD da posluju sa njima.


Saopštenje je stiglo istog dana kada je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolajan rekao da će propustiti važan sastanak o sukobu Izrael-Hamas u sedištu Ujedinjenih nacija jer američke vlasti nisu na vreme dostavile vize za njega i njegovu delegaciju.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR