Glas Javnosti

Američke sankcije iste od Jugoslavije do danas, tvrdi Lavrov

Svet
Autor: Glas javnosti

Većina sankcija Rusiji ostaće i nakon kraja ukrajinskog sukoba, ukazao je šef ruske diplomatije.

SAD su Jugoslaviju nazivale egzistencijalnom pretnjom, a nalazila se desetinama hiljada kilometara preko mora. Nikoga nisu upozorili, samo su odlučili i krenuli, to je problem sa zapadnim mentalitetom, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Rusija je još od 2007. godine, od Minhenske konferencije, a konkretnije nakon državnog udara u Ukrajinu 2014. godine, upozoravala da neće trpeti haos na svojim granicama koje izazivaju SAD", kazao je šef ruske diplomatije na forumu "Primakovljeva čitanja".

Kako je dodao, kada se Amerikancima 2003. godine učinilo da je u Iraku izgrađen neki atomski reaktor, za pravljenje "prljave bombe", Lavrov je postavio pitanje: "Jesu li oni nekoga upozoravali osam godina? Ne, samo su ujutru ustali i rekli: SB UN ne želite (da odobrite intervenciju), mi ćemo bez vas. I gde je sada taj Irak?".

On je podsetio na to, kako su Raka u Siriji i Mosul u Iraku zbrisani sa lica zemlje nakon američke intervencije.

Većina sankcija Rusiji ostaće nakon ukrajinskog sukoba

Većina sankcija Moskvi će ostati i nakon okončanja ukrajinskog sukoba, jer Zapad želi da dobije na vremenu i ponovo naoruža Kijev, ocenio je Lavrov.

"Moramo sve da uradimo sami, da ne bude novog hira, kada i ako ponovo budu hteli da se na nas obruše sankcijama. Ali sankcije nisu nestale bilo gde. Zapadne zemlje govore o tome, da kada se sve završi, žele da to okončaju tiho, na lukav način, da ga zamrznu, da dobiju na vremenu, kao što je bio slučaj sa Minskim sporazumima, da ponovo naoružaju nacistički režim u Kijevu i nastave svoju agresiju protiv Rusije", naglasio je.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR