Glas Javnosti

NOVA ZARAZA NA MUNDIJALU: Da li je KAMILJI GRIP nova Korona i koliko treba da se zabrinemo

Svet
Autor: Glas javnosti

Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije upozorila je sve koji se vraćaju iz Katar, u kom se trenutno održava Svetsko prvenstvo u fudbalu, da prate da li imaju simptome "kamiljeg gripa", potencijalno smrtonosne respiratorne infekcije, čiji simptomi uključuju povišenu telesnu temperaturu, kašalj i povraćanje.

Infekcija bi mogla da bude pogubna po zaražene, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije od nje premine svaka treća zaražena osoba.  

Bliskoistočni akutni respiratorni sindrom (MERS) može da se dobije prilikom bilskog kontakta sa kamilama, saopštili su britanski zdravstveni zvaničnici.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije upozorila je lekare da budu na oprezu kada su u pitanju navijači koji se vraćaju sa Svetskog prvenstva, a pokazuju znake bolesti, piše Times, prenosi Dejli mejl.

„Rizik od zaražavanja naših državljana je veoma mali, ali može da se poveća kod onih koji su izloženi određenim faktorima rizika u tim regionima, kao što su kamile“, navodi se u uputstvu Agencije.


MERS se može dobiti prilikom bliskog kontakta sa kamilama ili konzumiranjem proizvoda od kamila, npr. nepasterizovanog kamiljeg mleka.

Drugi faktori rizika jesu blizak kontakt sa infriciranom osobom. Mnogi navijači koji su bili na Svetskom prvenstvu navodno su uživali jašući kamile u Kataru.

U Velikoj Britaniji je do danas prijavljeno pet slučajeva MERS-a, a poslednja poznata pojava registrovana je u avgustu 2018. godine.

Rutinsko uputstvo izdala je Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva prošlog meseca, a još uvek nije zabeležen nijedan novi slučaj.


Bolest je prvi put registrovana 2012. godine i od tada je zabeleženo 2.600 slučajeva širom sveta, uglavnom na Arabijskom poluostrvu, saopštila je SZO.

Više od trećine inficiranih je preminula od posledice bolesti, a dva slučaja zabeležena su u Kataru.

Simptomi bolesti su povišena telesna temperatura, kašalj i povraćanje.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR