Glas Javnosti

Kako se EVROPA BORI sa sve većim računima za struju

Svet
Autor: Glas javnosti

Raste zabrinutost širom Evrope jer su računi za energiju sve veći, a problem je i neizvesnost oko snabdevanja gasom i naftom nakon početka sukoba u Ukrajini.

Evropska unija je u cilju pronalaženja rešenja najavila strategiju za podršku potrošačima, piše BBC, jer su članice svesne da je pre početka rata EU uvozila 40 odsto gasa iz Rusije.

Kao mera štednje planirano je obavezno smanjenje potrošnje električne energije u ključnim satima za pet odsto širom EU, do marta 2023. godine. Potom sledi dobrovoljno smanjenje od 10 odsto ukupne potrošnje struje – pojedinačne zemlje će odlučiti kako to učiniti.

Nemačka je već donela niz mera za uštedu električne energije, ali kako je prenela Anadolu Agency, mogući su prekidi u snabdevanju zbog problema koje ima Francuska, odakle Nemačka dobija jedan deo energije.

Podsetimo, nemački parlament je odobrio 200 milijardi evra kao „odbrambeni štit“, da bi se najveća ekonomija EU izborila sa cenom gasa i struje za domaćinstva.

Vlada će platiti decembarski mesečni račun za gas za sva domaćinstva i mala i srednja preduzeća, navodi BBC, i podseća da su svi poreski obveznici u septembru i oktobru primili jednokratnu uplatu za energiju od 300 evra. Nemačka pokušava da smanji potrošnju energije u javnom sektoru, a progresivni porez na energetske kompanije primenjivaće se od decembra 2022. do kraja juna 2023. godine.


Francuska je počela sa testovima-simulacijama isključenja električne energije – „javni snabdevač energijom Enedis i elektroenergetska mreža RTE pokrenuće simulaciju nestanka struje“, preneo je informativni kanal BFMTV. Prefekture će učestvovati u kompjuterskom tehničkom testu zajedno sa Enedisom i RTE-om. Ovo će biti simulacija vizuelizovana na mapama i tokom testa neće doći do stvarnih nestanka struje.

Vlada Francuske je u januaru primorala državnog dobavljača energije Electricite de France (EDF) da ograniči rast cena na četiri odsto na godinu dana, piše BBC. U planu je ograničavanje povećanja potrošnje gasa i struje na 15 odsto do 2023. godine, kao deo subvencija od 45 milijardi evra (39 milijardi funti) za podršku domaćinstvima i preduzećima. Ranije je najavljeno da je planirana ušteda energije od 10 odsto na nivou države.

Italijani takođe istom merom pokušavaju da se izbore sa energetskim problemima, te očekuju troškove od oko 49,5 milijardi evra (42 milijarde funti). Italijanska vlada takođe pokušava da smanji potrošnju gasa.

Na sajtu Vlade Holandije navodi se da će ograničenja cena energije stupiti na snagu u januaru 2023. godine. Potrošači imaju popust od 190 evra u novembru i decembru 2022. godine, a na koji način se to realizuje zavisi od snabdevača električnom energijom.

„Prema tome, mali potrošači će u novembru i decembru 2022. dobijati 190 evra mesečno na račune za energiju. Ovo privremeno rešenje delimično kompenzuje visoke cene energije. Kako ćete dobiti 190 evra popusta na vaš račun za struju mesečno zavisi od vašeg snabdevača energijom“, istaknuto je na sajtu vlade Holandije.

Španija i Portugal uvele su gornju granicu cene gasa koja će važiti godinu dana i ima za cilj da prepolovi račune za gas za 40 odsto kupaca u dve zemlje. Postoji i jednokratna isplata od 200 evra za ljude u Španiji koji zarađuju manje od 14.000 evra godišnje i koji već ne primaju beneficije. Očekuje se da će mere Španije koštati oko 27 milijardi evra (23 milijarde funti), piše BBC.

Garancija cene energije štiti kupce od povećanja troškova ograničavanjem količine koju dobavljači mogu da naplate po jedinici utrošene energije, navodi se na sajtu Vlade Velike Britanije. Trenutno je snižen redovan račun za energiju domaćinstava u Velikoj Britaniji za gas i struju na oko 2.500 funti godišnje, a u Severnoj Irskoj na oko 1.950 funti godišnje.

Prema projekcijama od aprila 2023. do istog meseca 2024. godine garancija cene energije će biti manje izdašna, pa će prosečno domaćinstvo plaćati 3.000 funti, i to će biti povećanje od 20 odsto u odnosu na trenutne izdatke, preneo je Manivik (Moneyweek)/ prenosi biznis.rs

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR