Glas Javnosti

NOVA TITULA: Kralj Čarls III proglašen monarhom Australije i Novog Zelanda

Svet
Autor: Glas javnosti

Kralj Čarls III zvanično je proglašen šefom država Australije i Novog Zelanda na ceremonijama u glavnim gradovima tih zemalja.

Na Novom Zelandu, u parlamentu u Velingtonu održano je proglašenje Čarlsa za monarha, čime je on zamenio kraljicu Elizabetu.

Govoreći s parlamentarnih stepenica, premijerka Džasinda Ardern rekla je okupljenima da je nakon kraljičine smrti Novi Zeland ušao u vreme promena.
„Kralj Čarls….dosledno pokazuje svoju duboku brigu za našu naciju. Naš narod duboko ceni ovaj odnos. Ne sumnjam da će se produbiti“, rekla je.

U Australiji, generalni guverner Dejvid Harli, predstavnik britanskog monarha u Australiji, proglasio je kralja Čarlsa šefom države u zgradi parlamenta u Kanberi. Proglašenje je obeleženo paljbom iz 21 topa, piše N1.

Britanski monarh je šef države u Australiji, kao i na Novom Zelandu, iako je njegova uloga uglavnom ceremonijalna.


Ranije je australski premijer Entoni Albanese rekao da će se nacionalni dan žalosti za kraljicom održati 22. septembra. Albanese je rekao da će otputovati u London u četvrtak, prisustvovati sahrani 19. septembra i zatim se vratiti u Australiju 21. septembra.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR